20 животни, които са били на Земята по-дълго от хората

20 животни, които са били на Земята по-дълго от хората
Pexels

Земята е на повече от 4 милиарда години и не е изненадващо, че на нея са живели много различни видове, включително хората. Ние обаче не сме тези, които живеят от най-дълго време на планетата. И до днес има животни, които са се срещали с динозаврите и дори са преживели 5-те големи масови изчезвания.

Ето кои са животните, които са на тази планета по-дълго от нас:

1. Хипопотам, 16 милиона години

Проучванията потвърждават, че хипопотамите са свързани с китовете, когато става въпрос за бозайници. Първите китове датират от преди около 53 милиона години, но хипопотамите само от 16 милиона години. Разликата между предците на китовете и хипопотамите е около 40 милиона години.

2. Кенгуру, 20 милиона години

Австралия е дом на кенгуру от около 20 милиона години. Първите далечни братовчеди на кенгуру са живели в гори, когато климатът в Австралия е бил по-влажен, но те са изчезнали преди 10-15 милиона години. Друг интересен факт за тези предци на кенгуруто е, че те не са скачали на 2 крака, а са ходили на 4.

3. Хиена, 22 милиона години

Хиените се появяват за първи път преди 22 милиона години и те много приличат на днешната африканска цибета, най-ранният вид хиена, описван някога. Предците са имали по-дълги крака и заострени челюсти.

4. Гарван, 30 милиона години

Най-старата ДНК следа на предците на гарваните е на 30 милиона години и е намерена на остров на север от Австралия.

5. Коала, 30 милиона години

В продължение на 30 милиона години коалите се разхождат по Земята. Те са живи, откакто Австралия вече е била разделена като континент, което означава, че най-вероятно коалите са живели само там. През тези години се предполага, че е имало различни видове коали.

6. Щраус, 40 милиона години

Предците на щраусите са птици, известни днес като палеоити. Най-старите вкаменелости са открити през 30-те години в Централна Европа, което показва, че са били на Земята от около 40 милиона години. Въпреки това, вкаменелостите на съвременните щрауси датират от 20 до 23 милиона години.

7. Прилеп, 52 милиона години

Поради леките си кости, вкаменелостите на прилепите са трудни за намиране. Обаче малкото, които били намерени, ни дават известна яснота колко дълго са били на нашата планета. И така, най-ранният вкаменелост датира от преди повече от 52 милиона години и е открит в Уайоминг, САЩ, през 2003 година.

8. Слон, 55 милиона години

Слоновете също са едни от най-устойчивите животни. Повече от 300 вида ходят по Земята в продължение на 55 милиона години. Смята се, че първият известен вид е голям колкото прасе и е живял в заблатена среда.

9. Пингвин, 62 милиона години

Най-старите фосили от пингвини датират отпреди 62 милиона години. Предците на пингвините, които познаваме днес, обаче датират от преди десетки милиони години. Разликата между тези 2 породи много въпроси, особено за това какво се е случило с по-възрастните.

10. Горила, 65 милиона години

Приматите, които включват горили, са били на Земята от 65 милиона години, но са били необходими няколко милиона години, за да се развият предците в горилите, които познаваме днес. Към момента има 500 вида примати и може би дори повече.

11. Плъх, 66 милиона години

Плъховете са по цялата планета, особено там, където са хората. Въпреки че има общо 2200 вида, най-известните са бобрите, морските свинчета, катериците и мишките. Подобни на гризачи същества са на Земята от около 66 милиона години, което означава, че са се появили веднага след изчезването на динозаврите.

12. Алигатор, 80 милиона години

Предците на алигатора са еволюирали преди около 245 милиона години, но най-близките роднини на алигаторите, крокодилите, са се появили преди 80 милиона години. Въпреки че много животни са изчезнали през този период от време, все още не е известно защо алигаторите са оцелели.

13. Змии, 100 милиона години

Змиите са еволюирали от влечуги с 4 крака, вероятно от сухоземни гущери или морски влечуги, за които се знае, че са се появили на Земята преди 100 милиона години. Точно като прилепите, повечето змии са малки и имат крехки кости, което затруднява намирането на техните вкаменелости.

14. Октопод, 135 милиона години

Въпреки че някои вярват, че октоподът е слязъл от космоса на леден метеор като яйца, някои учени смятат, че са били на Земята от 135 милиона години. Октоподът е тясно свързан с калмарите, различават се само техните нервни системи.

15. Мравка, 140-168 милиона години

Първите мравки се появяват преди 140-168 милиона години и това означава, че са съществували заедно с динозаврите. Преди растенията обаче имало цветя, но те не бяха толкова широко разпространени, както сега. След като цветята започнали да цъфтят, мравките започнали да се размножават още повече.

16. Гущер, 200 милиона години

Днес все още има гущери, които приличат на древните влечуги, съществували, когато динозаврите все още са се разхождали по Земята. Гущерите обаче са на планетата от около 200 милиона години и днес има повече от 4675 вида, включително гекони, хамелеони и игуани.

17. Костенурки, 200-300 милиона години

Костенурките ходят по Земята от 200 до 300 милиона години и това ги прави много древни животни, особено в сравнение с човечеството. Най-старият вкаменелост е намерен не много отдавна (в китайската провинция Гуйджоу през 2007 г.) и е бил на 220 милиона години.

18. Жаба, 265 милиона години

Най-старият вкаменелост на жаби, откриван някога, е на 265 милиона години и е открит в Мадагаскар. Днес по целия свят има жаби, но най-концентрираната зона е тропическата гора.

19. Диплопод, 420 милиона години

Диплоподите са устойчиви същества. Те се грижат за растителните отпадъци в продължение на 420 милиона години. Всъщност те са първите, които се придвижват по суша и едни от най-старите изкопаеми, откривани някога. Днес има повече от 13 000 вида диплоподи на всеки континент, с изключение на Антарктида.

20. Акула, 450 милиона години

Най-старите вкаменелости на акули са на възраст около 450 милиона години. Това означава, че те са били на Земята още преди динозаврите. През последните 439 милиона години е имало 5 големи изчезвания и акулите са оцелели след всички тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
- Как се запозна с мъжа си?- Случайно. Не обвинявам никого!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти