3 съвета как да говорим с ядосани хора

Ежедневно се срещаме и общуваме с много хора, всеки с различно настроение. Днес ще обърнем внимание на тези, които са ядосани по някаква причина и това си личи в разговора ни с тях. Всяка емоция може да бъде посрещната правилно с подходящо отношение.

Да говорите с ядосан човек определено не е лека задача, но следните съвети могат да бъдат от полза:

1. Запазете спокойствие

Когато забележите нервни реакции в събеседника си, опитайте се да останете спокойни. Не бъдете враждебен, не опитвайте да се карате и вие, но и не игнорирайте неговите емоции. Ако не можете да говорите спокойно, обмисляте думите си и забавете темпото. Така ще свалите нивото на напрежение и думите ви ще бъдат чути. Не се опитвайте да преборите гнева с още гняв.

2. Опитайте да разберете причината за гнева

В спокойния си разговор опитайте се да разберете, защо човекът е ядосан. Дори да не сте причината за неговите емоции, ако подходите несъобразително е вероятно събеседника ви да се скара и с вас. Ако причината е в нещо, което правите или сте направили, опитайте се да намерите начин да го поправите. В другия случай дайте приятелски съвет за справяне с гнева, покажете емпатия.

3. Променете темата на разговор

Не дълбайте прекалено в причината за гнева. Когато разберете кое е породило негативната емоция обсъдете я и приключете темата. Така и за двама ви ще е по-лесно да продължите разговора и е много вероятно гнева на събеседника ви да отмине по-бързо.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти