5 здравословни начина да насочите гнева си към нещо добро

5 здравословни начина да насочите гнева си към нещо добро
unsplash

Ако четете това, вероятно изпитвате гняв и това е нещо съвсем нормално. Гневът е естествена човешка емоция, която обикновено е реакция на чувство на неудовлетвореност, безсилие, несправедливост или заплаха. Гневът се "разлива" навсякъде- от коментари в социалните мрежи до политически дебати, новинарски емисии и навсякъде между тях.

Когато се чувстваме разтревожени и ядосани, това често е, защото се чувстваме сякаш сме заседнали и няма решение на проблемите ни. Винаги, когато има несигурност или несправедливост (или и двете), независимо дали на лично, микрониво или в света като цяло, хората изпитват гняв. 

Но това не е здравословно нито за вас, нито за хората около вас. Ако сдържате гнева си и не го освобождавате по никакъв начин, вреди на себе си, така че трябва да можете да управлявате гнева си по здравословен начин. 

Като начало се отдръпнете от телфона си, оставете бутилката вино и потърсете по-здравословни начини да насочите гнева си към сила и позитивност. Ето откъде да започнете:

1. Намалете темпото

Понякога, когато сте под влияниет на емоциите си, може да ви е трудно да разберете какво се случва и защо сте ядосани. В тези моменти е добре да спрете за момент, да отстъпите и да намалите темпото. По този начин ще получите реална представа за това, което се случва, както и идея на какво се дължи този гняв.

2. Бъдете креативни

Погледнете източника на гнева си от различни ъгли, за да видите дали има начин да го насочите другаде и да промените нещата към по-добро. Ако се научите да мислите малко по-различно и да намирате здравословни решения, това ще ви помогне да се чувствате по-малко блокирали. 

3. Поемете си дълбоко въздух

Има основателна причина хората да препоръчват дишане, когато сте ядосани. Когато се чувствате ядосани, реакцията на тялото ви е да се бори или да бяга. Поради тази причина не получавате достатъчно кислород. Дълбокото дишане може да облекчи стреса незабавно и да ви помогне да се чувствате много по-добре. След като се почувствате по-спокойни, ще можете да мислите по-ясно, да бъдете по-малко импулсивни и да предприемате действия, които са от полза за вас (и другите) — а не обратното.

4. Гласът ви трябва да бъде чут 

Особено когато гневът ви е предизвикан от някаква несправедливост, на която сте станали свидетели, говоренето е изключително важно. Има каузи, за които трябва да се говори под влиянието на емоции, за да има смисъл. Не потискайте гнева в себе си, напишете или кажете това, което мислите. 

5. Разсейте се

Ако всичко друго се провали, намирането на друг път за насочване на енергията ви може да отклони мислите ви от това, което ви ядосва. Да се разходите, да започнете ново хоби, да изпечете сладкиш, да почистите гаража, да гледате комедия, да спортувате, да се потопите в хубава книга – стига да откъсне ума ви от проблема за известно време, това може да ви помогне да държите гнева под контрол.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay