7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

Когато се чудите дали имате температура или някой друг член на семейството ви, можете просто да използвате термометър и да разберете. Но когато става дума за кучето ви, нещата са малко по-сложни. Кучетата и термометрите не винаги са съвместими. Има някои признаци, по които можете да разберете дали косматият ви приятел се чувства зле и има висока температура. Ако забележите някое от тези неща, задължително заведете кучето на ветеринат. Ето кои са те:

1. Червени очи

Ако се вгледате внимателно, очите на едно здраво куче са ясни и блестящи. Ако очите на кучето ви са зачервени и с уморен вид, вероятно то има температура. 

7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

2. Няма енергия

Кучетата са много активни животни. Те обикалят из къщата, играят си, закачат се с хората. Ако забележите, че кучето ви е унило, няма енергия и няма желание да си играе, може да има температура. 

3. Загуба на апетит

Заедно с умората, загубата на апетит при кучето е един от най-честите и тревожни признаци, че нещо не е наред. Опитайте да му предложите храна и малко време за игра. Ако няма реакция от негова страна на някакви стимули и то едва докосва любимите си лакомства, заведете го на лекар. 

7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

4. Ушите и носът му са топли

Едно от най-горещите места по тялото на вашето кученце е неговият нос. Носът на здраво кученце трябва да е чист, свеж и влажен. Прекалено горещият или сух нос може да бъде симптом на температура. Друго място за проверка са ушите му, които не трябва да надвишават общата телесна топлина: Те не трябва да се усещат по-горещи от останалата част от тялото му.

5. Трепери

Кучетата треперят в стресови ситуации. Например, когато вкъщи има много повече хора от обикновено. В тези случаи няма причина да се тревожите. Това е просто типичната им реакция на безпокойство. Ако обаче треперенето им се комбинира с тъжно лице или някои от споменатите по-горе признаци, най-добре е да се обадите на ветеринар.

7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

6. Кашля

Ако кучето кашля силно, това означава, че може да има някаква инфекция или вътрешно възпаление. Тези състояния водят до повишаване на телесната температура, тъй като температурата се стреми да се бори с вредните бактерии. Ако кашлицата продължава, препоръчително е да се обърнете към специалист.

7. Повръща 

Кучетата повръщат често. Понякога заради раздразнен стомах, друг път от преяждане. В тези ситуации няма за какво да се притеснявате, но понякога кучетата повръщат и заради висока температура. Тогава задължително заведете животното на лекар, защото може да се обезводни. 

7 признака, че кучето ви има температура и какво да правите

Какво да направите, преди да заведете кучето на ветеринар:

След като сте се обадили на лекаря, има няколко неща, които можете да направите, преди да посетите лекарския кабинет:

1. С помощта на гъба намокрете кучето в областта на подмишниците, муцуната и слабините

2. Заведете го на хладно място, където ще се чувства по-добре

3. Предложете му да пие студена вода, така телесната му температура вероятно ще спадне

4. Сложете пакети с лед зад главата и краката му

Не забравяйте, че посещението на ветеринар навреме е от съществено значение за възстановяването на вашето куче.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay