7 съвета за отглеждане на бегония

7 съвета за отглеждане на бегония
Pexels

Бегонията е род растения, който включва около 1800 вида, произлизащи главно от тропическите и субтропическите региони по целия свят. В зависимост от вида, бегонията може да бъде едногодишно или многогодишно растение, което може да достигне височина от няколко сантиметра до над 3 метра.

Бегониите имат различни форми на листата и могат да бъдат зелени, червени, лилави, розови, жълти или оранжеви. Цветовете на бегонията са обикновено едри и ярки. Някои видове бегонии имат и много приятен аромат.

7 съвета за отглеждане на бегония Pexels

Бегонията може да бъде отглеждана както вътре, така и навън. Ето няколко съвета за успешното ѝ отглеждане:

Място за отглеждане: Бегонията не може да живее на пряка слънчева светлина. Трябва да стои на по-сенчести места. Не я поставяйте на пряка слънчева светлина, тъй като това може да я изгори.

Температура: Бегонията обича топлината, но не бива да бъде прекалено. Подходящата температура за отглеждане на това растение е между 16 и 27 градуса. 

Подрязване: Подрязването на бегонията може да насърчи по-силен растеж и по-дълъг цъфтеж. Подрязвайте избледнялите цветове и поне веднъж годишно по-големите клонки.

Поливане: Бегонията обича равномерно влажна почва, но не и твърде мокра. Поливайте я с мярка и не я пръскайте с пулверизатор, а по-скоро я накисвайте във вода отдолу. Това цвете трябва да се полива тогава, когато горните 2-3 см от почвата изсъхнат. 

Почва: Бегонията се нуждае от добре дренирана почва, която е богата на хранителни вещества. Използвайте специална почва за цветя, която е подходяща за бегонии. 

Наторяване: Бегонията може да се подхранва с течни или твърди торове, но не използвайте прекалено много, тъй като това може да ѝ навреди. 

Зимуване: Ако отглеждате бегонията си навън, грижете се за нея по време на зимния период, тъй като студът може да я убие. Ако я отглеждате в закрито помещение, грижете се за температурата и светлината. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay