7 неща, за които майките не бива да се чувстват виновни

7 неща, за които майките не бива да се чувстват виновни
Pexels

Майчинството е възнаграждаващо, но идва с предизвикателства, включително чувството за вина, което съпътства много решения. Въпреки това има неща, които майките не трябва да се чувстват зле да правят.

Ето кои са нещата, за които майките често се чувстват виновни, а не трябва: 

1. Че не се отказват от кариерата си 

Много майки са изправени пред предизвикателства при балансирането между кариерата и семейните си отговорности, а някои дори усещат натиск да се откажат от професионалните си стремежи. Обществените очаквания и стереотипи относно ролите на майките и бащите в семейството могат допълнително да засилят този натиск. Въпреки това по света има майки, които успешно балансират майчинството с професионалните си занимания и продължават да се отличават на работното си място.

2. Че отделят малко време за себе си

Майките се нуждаят от малко време сами, за да презаредят батериите си и да се погрижат за собствените си нужди. Добре е да си вземете почивка понякога и да дадете приоритет на грижата за себе си. След това ще бъдете много по-пълноценна майка. 

3. Че оставят децата си да се провалят понякога

Провалът е част от живота и е важно децата да се учат от грешките си. Майките не трябва да се чувстват виновни, че позволяват на децата си да преживяват провали.

4. Че отделят време за хобитата си 

Отделянето на време за хобита и интереси всъщност може да бъде полезно както за майките, така и за техните семейства. Участието в приятни дейности може да помогне на майките да се отърват от стреса и да подобрят психичното си здраве. Освен това може да им помогне да се почувстват по-пълноценни като личности, което може да подобри общото им щастие и удовлетворение от живота. Когато майките се чувстват по-щастливи и по-пълноценни, те са по-добре подготвени да се справят с изискванията на родителството и семейния живот.

5. Че си почиват от технологиите понякога

В днешната дигитална ера е лесно да се увлечем от технологиите и да прекарваме повече време на устройствата си, отколкото с любимите си хора. Въпреки това е важно от време на време да прекъсвате връзката с технологиите и да отделяте време за взаимодействие лице в лице с членовете на семейството.

Почивката от технологиите може да има много ползи за майките и техните семейства. От една страна, това може да помогне за намаляване на разсейването и да увеличи фокуса върху прекарването на качествено време заедно. Може също да помогне за подобряване на комуникацията и укрепване на взаимоотношенията. Като оставят телефони и други устройства, майките могат да покажат на членовете на семейството си, че са напълно ангажирани в момента.

6. За наемането на детегледачка

Майките не трябва да се чувстват виновни, че наемат детегледачка, която да се грижи за децата им, докато те отделят време за себе си. Важно е да имате малко време далеч от родителските задължения, за да презаредите и освежите.

7. Отделяне на време за комуникация с други майки

Майките не трябва да се чувстват виновни, че отделят време да се свържат с други майки и да изградят приятелски кръг. Разговорите с приятелки са изключително зареждащи и помагат на младите майки да се чувстват по-малко самотни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay