8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Почти 5 милиарда души по света притежават компютър, но това, което може би не знаете, е, че зад създаването на първия има 6 жени. За съжаление, подобно на тези 6 жени, изобретателките често са пренебрегвани в историята. Много от ежедневните ни битови предмети са измислени от жени, от пресите за коса до памперсите, но ние дори не го знаем. Нека променим това.

1. Лек за проказа

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Изобретено от: Алис Бол

Алис Бол е млад химик, намерил лечение за проказа, като инжектира масло от хаулмоогра в своите пациенти. Това довело до освобождаване на хора от колонии с прокажени, но за съжаление тя така и не видяла въздействието на нейната работа. През 1916 г. тя починала внезапно от болест на млада възраст от 24 години.

След смъртта й ректорът на нейния университет продължава изследванията и поема цялата заслуга, тъй като сега той често се помни като човекът, който първо излекувал проказата.

2. Първият гинеколог в света

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Кой: Тротула от Салерно

Тази жена от единадесети век живее в Италия и пише няколко текста за женското здравословно състояние и заболявания. Нейната работа е била изключително важна от векове, но много хора твърдят, че е публикувана от мъж, а не от Тротула от Салерно. Някои дори предполагат, че книгите й са написани от няколко души и че тя всъщност никога не е съществувала, защото е била жена лекар. 

3. Водоустойчиви памперси за еднократна употреба

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Изобретено от: Марион Донован

Тази гениална майка успешно излиза с идеята за водоустойчиви памперси, като патентова нейната работа през 1951 г. Те били страхотен хит по това време, но когато тя изобретила версия за еднократна употреба, всеки производител отказал новия дизайн.

През 1961 г. обаче Виктор Милс основава компанията Pampers. Той успява да произведе масово пелени за еднократна употреба и Марион била забравена, тъй като Памперс стана лицето на съвременната пелена.

4. Оригиналният певец на "Hound Dog”

Изпята от: Уили Мей Торнтън

Това е може би една от най-известните песни, изпяти от Елвис Пресли, но той не бил първият, който я изпял. Всъщност е изпята от блус певицата и автор на песни, Уили Мей "Голямата мама" Торнтън. Той се изкачил на върха на R&B класациите през 1953 г., продавайки 2 милиона копия. Тя обаче спечелила само 500 долара от тази хитова песен.

Няколко години по-късно Елвис взел нейната песен и я адаптирал за по-масовата публика. Веднага се превръща в хит и му помага да се превърне в звезда, спечелвайки му доста пари. Уили Мей умира през 1984 г. в бедност.

5. Преса за изправяне на коса

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Изобретено от: Ада Харис

Пресите за коса са изобретени за първи път през 1890-те. Ада Харис патентова своето изобретение през 1893 г., но именно Марсел Грато е този, на когото често се приписва това изобретение. Това може да се дължи на факта, че по-рано Марсел Грато се прочу с изобретението си на машата през 1852 година.

Ада никога не е имала голям успех или признание за своето изобретение, особено след като г-жа C.J. Walker изобретила горещия гребен, който работи подобно на пресата за коса.

6. Ботаническа снимка с интервал от време

Изобретено от: Хендерина Скот

Тази ботаничка била сред първите, които използвали фотография, за да записват движенията на растенията за своите проучвания. Около 1903 г. тя прави кратък филм, който показва развитието на цветето, Sparmannia africana, който показва на Кралското градинарско общество. Това е единственият кредит, който тя получава за използването на фотография за създаване на филм.

Растителната ботаническа фотография е приписана на Ф. Пърси Смит, а не на Хендерина. От 1911-1912 г. той използва фотография с интервал от време, за да записва движението на цветята в Йосемити. Това му дава признание като пионер на изображенията със закъснение във времето за научно изследване на растенията.

7. Сигнални факли

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Изобретено от: Марта Костън

Този изобретател направил важен принос с факела на Костън, използван за комуникация, когато е в морето. Тя успешно патентова своя дизайн през 1859 г. след смъртта на съпруга си. Използвайки тетрадките му, тя завършила изследването му. 

По това време обаче не й се дава заслуженото признание. 

8. Първият електронен компютър

8 жени, които са променили живота ни към по-добро, но са изтрити от историята

Програмиран от: 6 жени

Компютърът ENIAC е първият електронен компютър и е построен между 1943 и 1945 г. 6 жени вдъхват живот на машината като нейни основни програмисти: Кей Макналти, Бети Дженингс, Бети Снайдер, Марлин Уескоф, Фран Билас и Рут Лихтерман. Въпреки това на Джон Мокли много често се приписва изобретяването на компютъра, което би променило живота такъв, какъвто го познавахме.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay