9 често срещани сънища и какво означават те

9 често срещани сънища и какво означават те

Темата за тълкуване на сънища предизвиква интерес от много години и има защо. Разбирането на по-дълбокото значение на сънищата може да доведе до осъзнаване на това как се чувствате и мислите, което може да бъде от полза за осигуряване на лично прозрение. 

Разбиране на тълкуванията на сънищата

Известният психоаналитик  Зигмунд Фройд  описва сънищата като "кралския път" към  несъзнаваното  и предполага, че чрез изучаване на очевидното съдържание на сънищата можем да извадим наяве скритите и несъзнателни желания, които водят до  тях. 

Анализирането на символите на сънищата и приписването на значението им се превърна в източник както на забавление, така и на саморефлексия в популярната култура. Значат ли нещо сънищата? Можете ли да научите своите несъзнателни желания като тълкувате сънищата си?

Какво ви казват вашите сънища и дали разкриват истинските ви чувства зависи от различни фактори. Въпреки че някои съвременни теории за сънищата предполагат, че отговорът е не - че сънищата може да имат по-биологичен компонент или дори да се дължат на позицията на сън - това не е спряло тълкувателите и анализаторите да се опитат да идентифицират какво означават често срещаните теми и символи на сънищата.

Нека разгледаме по-подробно някои от най-често срещаните сънища и какво казват книгите за тълкуване на сънища за тях.

Падане

9 често срещани сънища и какво означават те

Сънищата за падане от голяма височина са много чести. Въпреки че има популярен мит, че ако ударите земята в съня си, ще умрете в реалния живот, това просто не е вярно. И така, какво точно могат да означават сънищата за падане?

Според много популярни тълкувания на сънища и поне едно проучване, падащите сънища са знак, че нещо в живота ви не върви добре. Може да предполага, че трябва да преосмислите избор, например, или да обмислите нова посока в някоя област от живота си.

"Сънят за падане е много често срещан. Това е символ на страх в реалния живот – може би на провал в работата или в любовния живот", казва Ръсел Грант, автор на "The Illustrated Dream Dictionary". Той добавя, че "Падането често изразява нужда да се оставите на течението и да се насладите на живота повече". 

Гол на публично място

Имали ли сте някога един от онези неудобни сънища, в които се появявате в училище или в офиса в костюма си за рожден ден или гол? Не се притеснявайте - сънуването да си гол едва ли е необичайно. 

Пени Пърс, авторът на "Dream Dictionary for Dummies", предполага, че сънуването на публична голота може да означава, че се чувствате фалшив или че се страхувате да разкриете своите несъвършенства и недостатъци. 

Преследване

Сънищата, които показват, че сте преследвани от познат или непознат нападател, могат да бъдат особено ужасяващи. И много хора сънуват този тип сънища.  Но какво казват те за това, което се случва в ума ви?

Тълкувателите на сънища често предполагат, че такива сънища означават, че се опитвате да избегнете нещо в ежедневието си . Тони Крисп, авторът на "Речник на сънищата", предполага, че да бъдеш преследван насън може да означава желание да избягаш от собствените си страхове или желания. 

Ключът към разбирането какво може да означава такъв сън зависи отчасти от самоличността на вашия преследвач. Ако е:

  • Животно: Може да се криете от собствения си гняв, страсти и други чувства.

  • Неизвестен преследвач: Ако вашият преследвач е мистериозна, непозната фигура, това може да представлява преживяване от детството или минала травма.

  • Представител на противоположния пол: Крисп предполага, че това означава, че се страхувате от любовта или сте преследвани от минала връзка.

Загуба на зъби

Какво означават сънищата, ако ви паднат зъби? Пени Пърс, авторът на "Dream Dictionary for Dummies", предполага, че сънуването на загуба на зъби може да има много значения. 

Това може да означава, че се притеснявате за своята привлекателност или външен вид, например. Може също така да означава, че сте загрижени за способността си да общувате или че сте загрижени, че може да сте казали нещо неудобно.

"Истинската същност на зъбите е тяхната способност да прегризват, да режат, разкъсват и смилат", обяснява тя. "Ако зъбите ви паднат, вие губите личната си сила и способността си да бъдете настоятелни, решителни и да се самозащитавате."

Смърт

Смъртта е друга често срещана тема на сънищата  и тази, която може да бъде особено обезпокоителна. Сънуващите понякога сънуват смъртта на любим човек или дори собствената си такава. Популярните тълкувания на сънища предполагат, че такива сънища отразяват тревога за промяна или страх от неизвестното.

"Подобно на смъртта, промяната може да бъде страшна, защото – също като смъртта – ние не знаем какво е "от другата страна" на промяната, поради което сънуващият ум отъждествява промяната със смъртта", предполага Лаури Льовенберг в книгата си "Сън". 

Льовенберг също вярва, че сънуването на смъртта на любим човек може да отразява подобен страх от промяна, особено по отношение на нашите деца. Когато детето расте, умът на родителя започва да се чуди къде е изчезнала по-младата версия на детето. Сънищата за умиране следователно отразяват вид траур за изминалото време.

Тест/контролно/изпит

Проучванията също така установиха, че сънищата за полагане на тест са често срещани. Според Крейг Хамилтън-Паркър, автор на "Скритото значение на сънищата", явяването на изпит в съня ви може да разкрие скрит страх от провал.

9 често срещани сънища и какво означават те

"Изпитите са стресиращи преживявания, при които ви карат да се изправите лице в лице с недостатъците си", пише той. "Да сънувате провал на изпит, закъснение за изпит или неподготвеност показва, че се чувствате неподготвени за предизвикателствата на будния живот."

Изневяра

Сънуването, че вашият съпруг или романтичен партньор ви изневерява с някой друг, може да бъде невероятно тревожно. В някои случаи хората дори започват да се чудят дали сънят може наистина да е истина. Сънуването, че партньорът ви е неверен, означава ли, че това може да се случи? Или че вече се случва?

Въпреки че тези сънища може да са отражение на страхове от изневяра, подобни сънища вероятно не означават, че съпругът ви изневерява или ще изневерява, казват Триш и Роб Макгрегър, автори на "Пълен речник на сънищата: Наръчник до леглото, за да разберете какво означават вашите сънища."

"Това е още една мечта "ами ако" – вие тествате границите на реалността", предполагат авторите. 

Ив Адамсън и Гейл Уилямсън, автори на "The Complete Idiot's Guide Dream Dictionary", твърдят, че сънищата за изневяра показват проблеми с доверието, лоялността и комуникацията в една връзка. "Ако вие или вашият партньор сте изневерили в съня си, единият от вас не получава това, от което се нуждае от тази връзка в момента", пишат те. 

Летене

Много хора сънуват, че летят.  Мечтите за летене могат да бъдат вълнуващи и дори освобождаващи, но понякога могат да бъдат и доста плашещи (особено за тези, които се страхуват от височини).

Според Тони Крисп, автор на "Речник на сънищата", сънищата за летене често имат две много различни страни. Те могат да представляват чувство за свобода и независимост. От друга страна, те също могат да показват желание за бягство от реалностите на живота.

"Летенето сам се случва най-често", пише той, "показвайки независимия аспект на летенето. Но тъй като често включва положителни чувства на удоволствие, летенето може да изобрази нашата сексуалност… особено аспекти от нея, изразяващи свобода от социални норми и ограничения."

Бременност

Тълкувателите на сънища често предполагат, че сънищата за бременност представляват всичко - от творчество до страх. Дейвид С. Лоф, авторът на "Речник на сънищата", вярва, че сънищата за бременност понякога могат да представляват страховете на жената, че е неадекватна или не добра майка. 

Авторът Тони Крисп има различно мнение, като предполага, че сънищата за бременност показват, че сънуващият развива някаква област на потенциал или задълбочава връзка. Тълкувателят на сънища Ръсел Грант пише, че тези сънища предвещават трудни времена. 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay