9 мита за менопаузата

9 мита за менопаузата

След десетилетия мъки, болки в корема, зверски глад и промени в настроението, вероятно си мечтаете да се сбогувате с месечния си цикъл, но преди това да се случи, всяка жена се сблъсква с неприятните симптоми на менопаузата. 

Менопаузата е времето в живота на жената, когато менструацията приключва - настъпва 12 месеца след последната й менструация. Този период е белязан от естествен спад на репродуктивните хормони (естроген и прогестерон), които се произвеждат от яйчниците. Годините, водещи до менопаузата, са известни като перименопауза. Хормоналните промени, които настъпват през това време, са отговорни за досадни симптоми като горещи вълни, тревожност и проблеми със съня. 

Менопаузата е напълно нормална и естествена. Но все пак това може да бъде объркващ период за много жени. Това се дължи и на различните митове, свързани с менопаузата. Ето няколко такива:

1. Менопаузата (и симптомите) винаги започва през 50-те години

Въпреки че е вярно, че средната възраст на менопаузата е 51, "нормалният" диапазон за менопаузата е по-голям, отколкото си мислите - тя е между 45 и 55 години. Промени в менструалния цикъл и ранните симптоми могат да се появят в края на 30-те години на жената, като всяко десетилетие предизвиква различни симптоми. Някои фактори, включително тютюнопушенето или предишна хистеректомия (отстраняване на матката) могат да доведат до менопауза в по-млада възраст, а пък отстраняването на яйчниците, на каквато и да е възраст, води до незабавна менопауза. 

2. Симптомите на менопаузата продължават завинаги

За щастие, това не е вярно. Както бе споменато по-горе, менопаузата се характеризира със спад в нивата на естроген. През това време ще изпитвате симптомите на менопауза, тъй като тялото ви се опитва да възстанови баланса. Тъй като този преход се случва бавно, симптомите често се задържат за известно време, но не завинаги. Средно симптомите продължават четири години и половина след последната менструация. Освен това, най-проблемните симптоми обикновено са най-забележими през първите няколко години. 

3. Ако не сте има менструация няколко месеца, това означава, че сте в менопауза

За да се счита за менопауза, трябва да не сте имали цикъл една година. Пропуснатите менструации са типични за перименопаузата. Нередовността на цикъла в тази фаза се дължи на променливостта и непоследователността на функцията на яйчниците.

4. Менопаузата е заболяване

Не, не и не. Често менструацията се определя като заболяване, но не е. Това е естествен преход, през който ще премине всяка жена, точно като пубертета. Менопаузата се разглежда като начало на втората половина от живота, която очакваме да бъде пълноценна и жизнена. 

5. Жените трябва просто да се справят със симптомите на менопаузата

Жените не трябва да чакат, за да лекуват симптомите на менопаузата, докато станат непоносими. Посещавайте редовно вашия гинеколог и поискайте лекарства, ако смятате, че имате нужда от такива. Освен хапчета, има и много природни средства, които облекчават симптомите на менопаузата.

6. Менопаузата причинява само горещи вълни

Невярно. Горещите вълни са "класически" симптоми, но менопаузата може да повлияе на температурата на тялото ви по безброй начини. След гореща вълна може да почувствате студ, тъй като потта се изпарява, което може да се определи като студена вълна. Има жени, които не изпитват горещи вълни, а само студени. Всичко е индивидуално и относително.

7. Щом няма менструация, няма и болки

Това не е най-добрата новина, но е полезно да знаете, че това че нямате менструация, не означава, че няма да имате менструални крампи. Матката е изградена от силна мускулна тъкан, която може да се свива и отпуска, тъй като функцията на яйчниците намалява. Все пак е добре да се консултирате с лекар, ако имате спазми, а нямате менструация. 

8. Не можете да забременеете точно преди менопаузата

Въпреки че плодовитостта намалява с напредването на възрастта, това не означава непременно, че не можете да забременеете. Все още можете да овулирате по време на перименопаузата. Така че непланирана бременност е реална възможност, дори ако сте близо до менопаузата. Добре е да продължавате да използвате контрацептиви, дори да наближавате своята менопауза.

9. Не можете да пиете противозачатъчни след 35

Освен ако нямате определени заболявания, можете да пиете противозачатъчни в малка доза, за да контролирате симптомите по време на перименопаузата, а и да се предпазвате от нежелана бременност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay