Изследователят Христо Буковски разкрива „Тайните за змейовете“ в българския фолклор

Авторът на „Опасният архив на богомилите” и „Чудото на българската писменост” се завръща с ново заглавие и поема по следите на митовете за змейовете

Изследователят Христо Буковски разкрива „Тайните за змейовете“ в българския фолклор

В новата си книга "Тайните за змейовете: Произход и наследство" Христо Буковски изследва митовете за змейовете в българския фолклор и търси в тях тайни и закодирани послания.

Авторът на "Опасният архив на богомилите" и "Воинската харизма на българите" продължава проучванията си относно вярванията на богомилите и други мистични учения от дългата история на българските земи в търсене на тайни и загубени познания. 

Дали змейовете са влечугоподобните чудовища, които познаваме от приказките? Дали са ангели, или в историите за тях се крие нещо съвсем друго? Какво означават песните и легендите за отвлечени от змейове девойки? Имат ли паралели тези вярвания с митове и послания от други страни, религии и култури?

За да отговори на тези въпроси, Христо Буковски включва в своите изследвания и лични наблюдения от пътуванията си в различни кътчета на България – най-вече в района на Стара Планина, където открива множество любопитни истории и препратки.

Изследователят Христо Буковски разкрива „Тайните за змейовете“ в българския фолклор

В "Тайните за змейовете" са събрани над 170 снимки, някои от тях авторски, които илюстрират митовете и легендите, закодираните послания и запазеното по нашите земи древно знание.

Заедно с пътуванията си, авторът описва и срещите си с местните хора, техните обичаи и практики, запазени и до днес, които го насочват в търсенето му и представляват парченца от пъзела на древното познание. 

Буковски обикаля полуизоставени села, влиза в пещери, снима малки, но древни църкви и светилища, крепости и извори. Навсякъде той търси символика и прави паралели, включително с древногръцката и египетската митология.

"Тайните за змейовете" задълбочава проучванията му относно древната история на българските земи, в която има примери за много свети хора, успели да достигнат до истинско познание, до по-близка връзка с Бога, до дълбоко закодирани истини. 

Според Буковски техните прозрения и постижения, макар и забравени от широката общественост и заклеймени от официалната наука и религия, носят полза за страната ни и за онези хора, които все още ги търсят и откриват в огромното ни духовно и историческо наследство.

Христо Буковски e публицист и прочут с влеченията си към мистериите създател на редица книги. Сред тях са "Чудото на българската писменост”, "Опасният архив на богомилите", "Ритуали и древни тайнства в българския обреден календар”, "Воинската харизма на българите”, "Отключените пътища на богомилите”, "Скритият поход на българските кръстоносци”, "Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи”, "Похитеното съкровище на богомилите”, "Страховитото прераждане на богомилите” и др. 


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay