Прекаленото раздаване за партньора може да превърне връзката ви в токсична

Прекаленото раздаване за партньора може да превърне връзката ви в токсична

Токсичните връзки могат да ви направят нещастни, да подкопаят самочувствието ви и дори да ви накарат да се чудите дали изобщо заслужавате любов. Най-страшното е, че може да се случи, без дори да го забележите и да осъзнаете, че се случва. В такива връзки обикновено единия от партньорите се раздава максимално и прави всичко а половинката си, докато другия не влага никакво старание. Тази динамика може да има катастрофални последици за вас.

Ето как да разберете дали се намирате в такава връзка и как да се справите с проблема:

Даване и получаване

Дори в перфектна връзка е почти невъзможно да видите партньори, които се раздават еднакво. И това е нормално. Естествено е да имате нужда от рамо, на което да поплачете или някой, който може да ви осигури емоционална и може би дори финансова подкрепа, когато преминавате през труден момент. И също толкова естествено е да искате да съсредоточите цялото си време и усилия върху човека, когото обичате, който отчаяно се нуждае от вашата помощ.

Въпреки това, ситуацията може да стане нездравословна, когато единият от партньорите прави всичко, а другия не дава нищо в замяна. Ако сте естествено безкористен, привързан и грижовен човек, обичате винаги да сте до партньора си и трудно бихте забелязали, че се намирате в подобно положение.

В началото вашата отдаденост може да бъде оценена, но след това партньорът ви може да започне да я приема за даденост ии дори да се възползва от вас.

Как да разберете дали вие сте единственият партньор, който се раздава във връзката?

- Чувствате се отговорни за партньора си и изпитвате нужда да му помогнете. Не виждате друг начин за справяне със ситуацията.

- Мислите, че той не би могъл да се справя без вас. Следователно отговорността, която чувствате, става още по-тежка, защото сте убедени, че партньорът ви ще бъде загубен без вас. И не можете да позволите това да се случи.

- Нуждите на вашия партньор са на първо място. Прекарвате твърде много време с проблемите на любимия човек и често оставяте настрана справянето със собствените си отговорности.

-Мислите, че ако спрете да помагате на партньора си и ако спрете да му оказвате постоянна подкрепа, той няма да иска да продължи да бъде във връзка с вас.

Постоянното раздаване за партньора може да доведе до неблагоприятни последици за вас

Всички неща, които правите за човека, за когото дълбоко ви е грижа, могат да бъдат емоционално изтощителни, ако не получавате същото време, енергия и подкрепа в замяна. Постоянното безпокойство за нуждите на някой друг също е изтощително.

Тази постоянна грижа за партньора ви пречи да се грижите за себе си, за вашите нужди и да разполагате с достатъчно време за себе си, а това наистина ще навреди на вашето самочувствие и начина, по който виждате себе си.

В един момент може би ще стане трудно за вас да се разграничите от партньора си, а вие все пак сте отделна личност с индивидуални нужди и чувства. В такава връзка вероятно ще ви е трудно да си представите живота си без човека до вас, а какво остава да останете сама.

Как да се справите с проблема?

Може би дори не осъзнавате, че сте във връзка, в която вие давате, а вашият партньор е получаващ. Вие не разбирате откъде идва цялото това изтощение и на какво се дължат негативните ви чувства. Не можете да разберете какво не е наред.

Ето защо най-важното нещо, което трябва да направите, е да признаете пред себе си, че се намирате в токсична ситуация. Тогава трябва да се запитате защо винаги изпитвате нужда да се раздавате и да мълчите, когато не получавате нищо в замяна. Ако сте в нова връзка, задайте границите си веднага. Не инвестирайте прекалено рано, преди да познавате партньора си по-добре и преди да сте сигурни, че той ще ви подкрепя точно толкова, колкото и вие сте готови за него.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay