Любопитни факти за синхронното плуване

Любопитни факти за синхронното плуване

Водните спортове, особено синхронното плуване или артистичното плуване, изискват сила, гъвкавост и много издръжливост. Като зрители ние виждаме за няколко минути крайния резултат от цяла тренировъчна програма и често пренебрегваме дългите дни на тренировки и усъвършенстване на техниките зад шоуто. 

Синхронното плуване е спорт, който комбинира елементи от плуване, гимнастика и различни танци. Спортът възниква около 1900 г. в Канада и се практикува почти само от жени.

Прочетете някои любопитни факти за синхронното плуване:

1. Плувците изполват желатин, за да стои косата им на място, докато плуват

За да държат косата си на място и добре изглеждаща по време на плуване, спортистите използват неароматизиран желатин. Те просто смесват продукта с вода и го нанасят върху косата си, за да я оформят и да я накарат да изглежда спретнато непосредствено преди състезанието. Единственият начин да премахнат желатина е да изплакнат косата си няколко пъти с гореща вода.

2. Те имат най-добрата технология, когато става въпрос за подводни високоговорители

Музиката е ключова в състезанията по синхронно плуване, тъй като атлетите трябва да са в ритъм. За да чуват музиката, когато са под вода, в басейните са монтирани специални високотехнологични високоговорители.

3. Те тренират интензивно за около 4- минутно представление

Въпреки че представленията продължават само 2-4 минути в зависимост от броя на участващите, по-голямата част от това време се прекарва във водата. Ето защо екипът по синхронно плуване тренира по десет часа на ден, шест пъти седмично. Те трябва да работят върху издръжливостта, капацитета на белите дробове и прецизността на движенията си. Това го прави един от най-взискателните спортове по отношение на тренировките.

4. Те не могат да носят очила за плуване

Артистични плувци нямат право да носят очила, защото е важно съдиите да виждат изражението на лицето им. Единственото нещо, което им е позволено да носят, са щипки за нос, защото предотвратяват навлизането на вода в носа им, докато са под вода.

5. Слагат си грим

Те слагат професионален водоустойчив грим, за да подчертаят чертите си. Това е част от точките, по които се оценяват.

6. Плувците тренират, за да увеличат капацитета на белите си дробове

Спортистите прекарват много часове в тренировки под вода, за да изградят издръжливост, така че капацитетът на белите им дроб да се увеличи. Това помага на тялото да използва по-добре кислорода, като го усвоява по-ефективно и така намаляват вероятността от развитие на респираторни заболявания като астма.

7. Правят си кола маска или бръснат телата си

Вероятно сте забелязали, че всички плувци са идеално епилирани. Много хора смятат, че това е естетически избор или налагане, но всъщност има техническа причина, подкрепяща това решение. Космите увеличават съпротивлението във водата, когато плувецът се движи. Освен това обезкосменото тяло има по-голяма чувствителност.

8. Те използват почти всеки мускул в тялото си

Плуването е един от най-интензивните спортове и може да бъде изключително взискателен както на любителско, така и на професионално ниво. По време на тренировките си атлетите използват почти всеки мускул от тялото си, което го прави една от най-укрепващите здравето спортове в света.

9. Използват мляко, за да се справят с червените очи

Професионалните спортисти си вземат млечни вани, тъй като това може да облекчи дразненето на очите, причинено от хлора. Когато нямат възможност да си вземат вана, плувците изплакват очите си с мляко.

10. Те тренират, за да имат повече гъвкавост в пръстите на краката 

За оптимално представяне е необходимо отлично сгъване на стъпалото и крака. За да постигнат това, плувците седят на пода с изпънати пред тях крака, като се опитват да докоснат пода с пръсти.

11. Температурата и прозрачността на водата в басейна се регулира

Водата в басейна трябва да е между 25 и 28 градуса по Целзий. Дълбочината трябва да бъде минимум 2,0 м, а 3,0 м е препоръчителната дълбочина. Ширината на басейна трябва да бъде 25,0 м, а всеки коридор трябва да бъде широк 2,5 м. Пълната дължина на олимпийския басейн е 50 метра.

12. Работата в екип е ключът към спечелването на състезание

В синхронното плуване има дуети и отбори от 4 до 8 участници. Спортистите трябва да се допълват взаимно. Тъй като те изпълняват много движения при групата от 8 атлети, е строго необходимо те да си пасват перфектно, тъй като всеки детайл е важен, когато става въпрос за оценката.

13. Не трябва да докосват дъното на басейна на състезания

Знаем, че движенията и пируетите на плувците са разнообразни. Но по време на изпълнение, когато правят завои и вдигания, те никога не трябва да докосват пода. Те изпълняват цялото движение със собствена инерция. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay