Гледането на романтични филми с партньора ви може да ви спаси от развод

Това твърди проучване

Гледането на романтични филми с партньора ви може да ви спаси от развод

Напоследък все повече бракове се разпадат и все по-често се случват разводи, затова трябва сериозно да помислим за това как можем да предотвратим разпадането на брака си. Има много и разнообразни съвети за това: да опитаме да подобрим комуникацията, да опитаме да подобрим сексуалния си живот и т.н., и т.н. Някои експерти смятат, че гледането на романтичен филм, който проследява връзката на други двама души и гледането на това как те се карат,  може да е трикът за спасяването на брака ви.

Здравословната комуникация може да накара брака ви да продължи по-дълго

Случвало ли ви се е да чакате партньора ви да се прибере вкъщи, за да му кажете как наистина се чувствате и какво ви притеснява? Но когато той се прибере, решавате да не го правите и задържате всичките си емоции в себе си. Това е един порочен кръг и по този начин създавате огромна стена между себе си и партньора си.

Здравословната комуникация е ключът към щастливата връзка. И тъй като не винаги знаем как да оправим нещата, започваме да вярваме, че партньорът ни не е "Единственият."  

Активното слушане и съпричастност може да ви превърнат от врагове в партньори в живота

Търсейки други начини, които биха могли да помогнат на хората да избегнат развод, изследователи от университета в Рочестър разделили 174 наскоро сключили брак двойки в 3 групи. Докато членовете на първите 2 групи се фокусирали основно върху различни терапии и сеанси, третата група участници работели върху връзката си, без да напускат домовете си през повечето време.

Първата група се фокусирала върху "активно слушане". Това е трик, който помага на двойките да се чувстват по-щастливи и по-доволни от връзката си. Като активен слушател трябва да се съсредоточите върху това, за което говори партньорът ви, а не да слушате пасивно и да бързате с отговора. За да придобият това умение, двойките се слушали и след това повтаряли чутото, за да се уверят, че съобщението е разбрано, без грешки.

Двойките от втората група се опитали да запълнят връзката си с повече обич и съпричастност. За да направят това, те правили произволни хубави неща заедно и усвоили способността да приемат странностите на своите партньори.

Оказало се, че гледането на филми е също толкова ефективно, колкото терапията за двойки

Третата група била съставена от онези, които работели върху взаимоотношенията си, докато ядат пуканки и удобно се излежават на дивана. В началото на изследването те посетили 10-минутна лекция, в която обяснили колко важни са отношенията и как гледането на скандалите на други двойки на екрана може да им помогне да забележат собственото си токсично поведение.

След лекцията те изгледали филма "Двама на пътя" и го обсъдили, като използвали специален списък с въпроси. Например те помислили дали героите се опитват да се приемат един друг, дори и да са различни, или просто нападали различията един на друг. Те също сравняват собствените си отношения с тези, които са видели във филма. След това всички двойки получили списък от 47 филма за връзки, които трябвало да гледат и обсъждат у дома.

Резултатите изненадали дори изследователите. Те разкрили, че са очаквали някакъв бонус от подхода с филмите и дискусиите, но не са могли да си представят, че това ще бъде толкова полезно, колкото сесиите, включващи терапия и интензивна работа. Всички методи намалили броя на разводите с повече от половината.

Роналд Роге, водещият автор на изследването, смята, че двойките може би вече имат всичко, от което се нуждаят, но просто трябва да им се напомни как да го използват. И филмите перфектно се справят с тази задача, което прави процеса много по-лесен, без да е необходимо да отделяте време и пари за различни терапии.

якои други филми, включени в списъка, са "Роди се звезда", "Made for Each Other", "Адвокат на дявола", "Когато един мъж обича една жена" и други.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay