Въздушна йога- какви ползи за здравето има

Въздушна йога- какви ползи за здравето има
Pexels

Малко неща издържат изпитанието на времето така, както йога. В продължение на хиляди години хората практикуват йога, за да поддържат мускулите си гъвкави, а костите и ставите здрави.

Макар че йогата е практика на хиляди години, учените продължават да откриват ползи за здравето от нея. Изследванията показват, че йогата е свързана с по-добър сън, подобрено храносмилане и намаляване на болките в гърба и кръста. Според експерти от Northwestern Medicine, дори е доказано, че редовната йога практика намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява белодробната функция и помага за справяне със стреса, тревожността и депресията.

Въздушна йога- какви ползи за здравето има Pexels

Ако искате да опитате нещо по-различно, въздушната йога може да ви помогне да достигнете нови висоти. Тя съчетава класическите йога философии и асани (пози) с игривото физическо кондициониране на въздушните изкуства. Има няколко опции, ако искате да се докоснете до въздушната йога и всички те са подходящи както за напълно начинаещи, така и за опитни експерти.

Въздушна йога 

Въздушна йога- какви ползи за здравето има Pexels

Ако решите да отидете на въздушна йога, първото, което ще видите, е люлка от плат, поставена над всяка постелка. Във въздушната йога хората правят повечето от традиционните йога пози, просто върху люлката. Въздушната йога внася свой собствен нюх в древната практика. Инструкторите често включват въздушни кондициониращи упражнения, както и елементи от пилатес и танци. Във въздушната йога има и упражнения, вдъхновени от акробатиката и цирковите трикове. 

Платът на люлката поддържа тялото ви, позволявайки по-дълбоки пози. Това е особено полезно за хора, които са начинаещи. Опората върху парчетата плат помага за изграждане на сила и гъвкавост, докато практикувате по-напреднали пози, като стойки на ръце. Движенията във въздушната йога укрепват определени мускулни групи по-ефективно от тези в обикновената йога. Почти всяка поза във въздушната йога напряга коремните мускули, което е страхотно. 

Въздушна йога върху хамак 

Въздушна йога- какви ползи за здравето има Pexels

Въздушната йога върху хамак много наподобява обикновената въздушна йога, но самият хамак се връзва доста по-високо от люлката. При хамака има много повече опора върху хамака, тъй като представлява доста по-голямо парче плат. 

По време на първите занимания, ще се научите как да висите с главата надолу и ще изпробвате няколко въвеждащи пози. С повече практика учениците развиват умения, вдъхновени от гимнастиката, и се научават как сигурно да увиват, закачат и дори да пускат U-образния плат. 

Акройога 

Въздушна йога- какви ползи за здравето има Pexels

Акройога е друг нов начин да издигнете своята йога практика по-високо. Но вместо да използва уред като хамак за опора, акройогата разчита на балансиране на партньора. Това е практика, която включва един човек, балансиращ и върху втори човек, който всъщност е опората. 

Акройогата тренира телата и на двамата партньори, тъй като единият напряга мускулите си, за да задържи другия във въздуха, а този, който е във въздуха се старае да се задържи, а и да изпълнява определената поза. 

Във всяка сесия по акройога има и наблюдател, който следи за безопасността. 

Акройогата е подходяща за начинаещи, а с натрупването на опит се преминава към по-динамични движения, които като цяло клонят към акробатика. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay