Полезен ли е омекотителят за нашите дрехи?

Полезен ли е омекотителят за нашите дрехи?
Pexels

Има една истина за живота, която никой не ни казва, докато не станем възрастни. Прането е домакинската работа, която буквално никога не свършва. 

Макар че пускането на пералня, преместването на дрехите в сушилня, след това сгъването и прибирането в гардероба е един досаден процес, който се повтаря отново и отново, има някои продукти, които го правят една идея по-приятен. 

Омекотителят за дрехи е пример за такъв. Той прави тъканите по-меки и ги кара да ухаят приятно. Но как работи? И има ли недостатъци използването на омекотител?

Какво прави омекотителя за тъкани?

Омекотителят е като балсам за дрехите. Това не е почистващ продукт и няма да се справи нито с петна, нито с неприятни миризми. Важно е да знаете това. Формулите за омекотяване на тъкани съдържат мастни киселини, което в крайна сметка оказва влияние върху начина, по който се усеща самата тъкан. "Положително заредените" мастни киселини са естествено привлечени от "отрицателно заредените" дрехи, които се въртят в пералнята ви. Омекотителят за тъкани "смазва" тези влакна и неутрализира заряда, което в крайна сметка предпазва вашето пране от повреда и придава по-меко усещане. 

Резултатът е по-малко гънки, по-малко статично електричество и меки на допир тъкани. Ароматът е друго предимство, но можете също да намерите омекотители за тъкани, формулирани без аромат. 

Вреден ли е омекотителят за вашите дрехи?

Омекотителят за тъкани не е лош сам по себе си, но определено има някои неща, които трябва да знаете, преди да използвате тази добавка за пране. И в крайна сметка някои хора откриват, че изобщо не се нуждаят от омекотител.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, преди да добавите омекотител към вашето пране:

Не е подходящ за влагоотвеждащи тъкани

Омекотителят за тъкани не трябва да се използва върху кърпи, спортно облекло или други облекла, за които е известно, че отвеждат влагата. Омекотителят може да разгради влакната в тези материали.

Този ефект може също да повлияе отрицателно на "дишането" на определени тъкани и облекла. Омекотителите правят дрехите по-малко дишащи, като премахват способността на дрехата да изтегля влагата от кожата. За по-безопасна алтернатива можете да използвате дестилиран оцет, за да омекотите тези тъкани.

Може да раздразни чувствителната кожа

Ароматизираните омекотители могат потенциално да раздразнят чувствителната кожа. Избирайте формула без аромат или пропуснете омекотителя напълно.

Може да повлияе на текстурата с течение на времето

Въпреки че омекотителят за тъкани може да осигури меко покритие без гънки, продължителната употреба може да повлияе отрицателно на усещането на вашите тъкани с течение на времето. Те потенциално могат да променят състоянието на дрехата, правейки я по-малко пухкава. 

В крайна сметка: Считайте омекотителя за подходящ за използване от време на време, като трябва да го използвате само за тъкани, които не отвеждат влагата, включително тениски, дънки, бельо и спално бельо. Стремете се да го използвате на едно от всеки четири до шест пранета. Ако имате чувствителна кожа, вероятно е най-добре да избягвате употребата на омекотител или да използвате такъв без аромат. 

Как да използвате омекотител за тъкани

Омекотител за тъкани винаги се добавя към цикъла на изплакване - никога към цикъла на пране. Най-общо казано обаче можете да следвате стъпките по-долу:

Стъпка 1: Заредете вашата пералня

Сложете прането си в пералнята, като избягвате текстил, който не е подходящ за омекотител. Тъканите, които трябва да избягвате, включват хавлиени кърпа, микрофибърни кърпи, влагоотвеждащи, огнеустойчиви и UPF.

Стъпка 2: Добавете омекотител 

Повечето перални имат дозатор за омекотител, който го изпуска в точното време. Ако обаче пералнята ви няма специално отделение за омекотител, не го изсипвайте в началото. Трябва да го сложите чак по време на цикъла на изплакване. Не го изливайте директно върху тъканите. Алтернативен вариант е да използвате топка с дозатор за омекотител.

Стъпка 3: Прехвърлете в сушилня

След като цикълът ви на пране приключи, прехвърлете дрехите си в сушилнята и ги изсушете по обичайния начин. Обърнете внимание, че не е необходимо да използвате кърпички за сушене, ако вече сте използвали омекотител (и обратно), тъй като и двете имат подобна функция.

Не забравяйте, че омекотителят за тъкани не е задължителен и вашите дрехи вероятно ще излязат от сушилнята, свежи, чисти и меки и без него. Въпреки това, ако обичате прането ви да мирише силно, няма проблем да добавяте омекотител.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay