Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

За поредна година програмата „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО ще отличи 3 талантливи дами, за да ги насърчи в тяхното професионално развитие.

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

Тази година националната стипендиантска програма "За жените в науката" приема кандидатури до 31 март 2023 г. Общ награден фонд от 15 000 евро е предвиден за 3-те жени учени с най-впечатляваща кариера и научен проект, които ще бъдат отличени на официална церемония през есента. Всяка от тях ще получи стипендия от 5000 евро като стимул да продължи да развива себе си и научния си потенциал в България.

Стипендиите по програмата се отпускат вече за 13 година с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени у нас. Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите "За жените в науката" целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последните години за пореден път се оказа ключова за развитието на света.

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

В това издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходими изисквания са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2023 г.

Националната стипендиантска програма "За жените в науката" е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 година насам в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 13 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност – с общ награден фонд от 165 000 евро. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 г. – доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова, за чиито проекти и кариера може да научите от специалната дигитална брошура за тях тук.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2023 г. ще бъдат обявени на официална церемония, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Националната програма "За жените в науката"

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма "За жените в науката"

Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите "За жените в науката".  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Днес програмата "За жените в науката" се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3900 жени от над 110 държави.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay