Какво трябва да знаем за трансмазнините

Да разпознаваме вредното от пръв поглед

Изкуствените трансмазнини всъщност са зеленчуково олио, което има добавени водородни атоми, за да може да стане от течно в твърдо състояние. Производителите на храни ги използват, защото са евтини, удължават живота на продуктите и подобряват вкуса и аромата.

 

Години, след като са били изобретени, изследователи откриха, че трансмазнините нанасят двоен удар върху здравето ни. Също така те повишават нивото на лошия холестерол, който запушва артериите. Има съмнения, че трансмазнините може да повишат риска от диабет тип 2. 

 

Защо ги използваме?

Въпреки че трансмазнините се съдържат естествено в някои храни, почти 100% от тези, които поемаме на ден, са добавени и преработени. Те се създават, когато производителите добавят хидрогенно към зеленчуковото олио – процес наричан хидрогениране, който превръща течното олио в стабилно и дълготрайно. Ако на етикета на някоя храна видите "частично хидрогенирана зеленчукова мазнина", знайте, че този продукт съдържа трансмазнини.

 

Хранителната индустрия ги обича. Те са евтини, ефективни – правят бисквитите хрупкави, а замразените храни с по-наситен вкус и т.н. 

 

Трябва ли трансмазнините да бъдат забранени?

Не задължително. Забраната няма да повлияе благоприятно на крайния потребител, тъй като за да компенсират, готвачите и производителите ще трябва да заместят трансмазнините със свинска мас или палмово масло, които от своя страна имат много високо съдържание на наситени мазнини.

 

Решението е сами да следим как е приготвена храната, която ядем и да заместим трансмазнините с други, които са по-благоприятни за сърцето. Задължително е да приключим с употребата и консумацията на маргарин, който е олицетворение на трансмазнините. Не е невъзможно. Има рецепти за шоколадова торта, която предполага употребата на нормално олио. Орехово масло или олио може да бъде намерено в някои магазини и е идеално за приготвяне на бисквити и палачинки. 

 

Да надхитрим етикетите

Забраните за трансмазнини не включват пакетираните храни, така че вие ще трябва да се превърнете в хранителен инспектор. Търсете продукти с 0% съдържание на трансмазнини. Но внимавайте: на етикета на един продукт може да пише, че не съдържа такива мазнини, ако има 0,5 грама или по-малко на порция, така че проверявайте списъка със съставките за частични хидрогенирани масло или олио.

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти