Храни, които кралското семейство никога не консумира

Храни, които кралското семейство никога не консумира

Ако бяхте британска кралска особа с достъп до най-възхитителните, екзотични ястия, произхождащи от всяка кулинарна култура в света, на какво бихте се насладили първо? Преди да развихрите въображението си, трябва да знаете, че храната ви ще премине през редица регулаторни проверки. Луксозният статус на британското кралско семейство ги принуждава да се откажат някои малки удоволствия от живота. Част от тях е чесънът, който е забранен за монархията, както и много други храни. 

Паста

Храни, които кралското семейство никога не консумира

Тук смело заявяваме, че така или иначе нямаме намерение да ставаме кралски особи - предпочитаме да се наслаждаваме на вусна паста, вместо това. Покойната кралица Елизабет II обаче не била почитателка на нишестени храни. Тя е била много дисциплинирана относно това, с което се храни и спазвала правилото "Без нишесте - картофи, ориз или паста за вечеря". Втпреки това, Катрин, принцесата на Уелс, е повече от щастлива да позволи на децата си да се поглезят - и от време на време също да се присъедини към тях.

Миди (Стриди)

Британските кралски особи биват пазени от болести на всички фронтове. Ето защо мидите са повече или по-малко извън границите на работещите членове на монархията. Морските дарове, включително стриди, раци, скариди и омари, носят риск от замърсяване и като следствие, може доведе до разстроен стомах. Някои видове миди също са склонни към натрупване на тежки метали, които не са безопасни за поглъщане.

Картофи

Храни, които кралското семейство никога не консумира

Смята се, че тази многофункционална храна не е била предпочитана от бившата кралска глава на Великобритания кралица Елизабет II в ежедневното ѝ меню . Дарън Макгрейди, който е работил в кухните на Бъкингам в продължение на 15 години, разкрива, че покойният монарх предпочитал да няма нишесте на масата за вечеря, както споменахме и по-горе. Нейният син крал Чарлз III междувременно е голям ценител на картофите, придружаващи вкусно печено месо.

Чесън

За съжаление, британските кралски особи не са фенове на чесъна. В кралското меню от храни, които не могат да се правят, тази пикантна съставка се нарежда близо до самия връх. Като се има предвид тяхната работа, която включва близък и личен контакт с най-важните глобални високопоставени лица и маси от хора, британските кралски особи не могат да рискуват да се окажат с лош дъх. Главният готвач на кралица Елизабет II Джон Хигинс свидетелства, че в Бъкингамския дворец не се готви с чесън. Лукът, друг миризлив любимец, също е рядка съставка в кралските кухни. 

Вода от чешмата

Кралското семейство е доста придирчиво, когато става въпрос за вида на водата, която пият. Те предпочитат чистата филтрирана вода, а не чешмяната и си носят собствена бутилирана вода, особено когато пътуват извън родината, по здравословни причини. Доставката на вода за британските кралски особи идва направо от компания в Хемпшир, които са вкоренени дълбоко в британската история, датираща от 17-ти век.

Месо, изпечено на степен Rare

Храни, които кралското семейство никога не консумира

Членовете на британското кралско семейство избягват да ядат недоизпечено месо, поради възможните рискове за здравето, които съпътстват този избор на храна, особено когато пътуват извън Обединеното кралство. Приготвянето на такава пържола е осезаемо близко до суровата ѝ форма, а консумацията ѝ може да дповеде до отравяне със салмонела или E. coli. 

Гъши дроб

Много преди да поеме ролята си на британски монарх, крал Чарлз III затягаше винтовете на кралското меню. Още през 2008 г. тогавашният принц на Уелс забрани гъшия дроб на кралските маси. На главните готвачи във всички кралски резиденции е било забранено да купуват или сервират тази храна. Причината тук е жестокостта към птиците. Активистите за хуманно отношение към животните твърдят, че процесът на производство на тази луксозна храна включва принудително хранене на патица или гъска, за да се постигне желяния резултат - мазен черен дроб. Те определят метода за е жесток, с което кралят е напълно съгласен. 

Несезонни плодове

Кралица Елизабет II обожавала природните лакомства. И като плодов любител, тя държала на това да се наслаждава на плодове, които са в сезон. Любимият ѝ плод били ягодите от Балморал. Понякога дори тя ги брала сама. Но за нея била истинска проява на мерзост някой да ѝ предложи този плод извън сезона му. Прасковите и мангото били други любими плодовена кралицата. Бившият кралски готвач Джон Хигинс споделя, че тя можела да ви каже точно колко броя манго има в хладилника в Бъкингамския дворец.

Пица

Храни, които кралското семейство никога не консумира

Това любимо италианско ястие никога не е присъствало на масата в Бъкингам по време на управлението на кралица Елизабет II. Елегантните менюта на двореца не можели да си позволят пицата да наруши изисканото трапезно изживяване. Освен това викторианският етикет диктува храните, които се ядат с ръце да бъдат запазени само за следобеден чай. До ден днешен е агадка дали Елизабет II някога изобщо е опитвала от това италианско изкушение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay