Колко често трябва да тренирате, за да имате мускулен тонус, добро ментално здраве и силна имунна система?

Колко често трябва да тренирате, за да имате мускулен тонус, добро ментално здраве и силна имунна система?

Вероятно навиците ви, свързани с тренировките, много са се променили от началото на пандемията. Посещенията в залите бяха забранени, групови тренировки не се провеждаха и с тези ограничения мотивацията на много хора също изчезна. Тренировките обаче могат да ви помогнат да се отървете от стреса и да ви помогнат да се чувствате добре. Така че ако сте прекратили спортуването, време е да се върнете към него. 

Когато говорим за това колко често трябва да тренираме, отговорът винаги е различен, защото зависи от целите ви, състоянието на тялото ви, свободното време, което имате и други. С други думи- за всеки е различно, но има ключови указания, които трябва да вземете предвид при създаването на своята рутина. 

Ето колко често трябва да тренирате, за да имате мускулен тонус, добро ментално здраве и силна имунна система, защото в момента това е изключително важно. 

Ментално здраве

Спортуването може да помогне за предотвратяване или облекчаване на симптомите на депресия и тревожност. Когато тренирате, освобождавате определени невротрансмитери, които ви помагат да се чувствате по-добре. Също така в края на тренировката има чувство за удовлетвореност. Още един плюс на тренировките е, че докато тренирате, вниманието ви е съсредоточено върху тренировката и не мислите за нещата, които ви тревожат. 

Препоръчително е да имате някакво движение всеки ден. Естествено, повечето хора нямат време да тренират всеки ден, така че дори "тренировката" ви да е разходка, пак е по-добре от никакво движение. 

По-силна имунна система

Доказано е, че спортът може да засили имунната ви система, което е изключително важно във времето, в което живеем. Най-добрият начин да се предпазим от вируса е да подсилим имунната си система. 

Важно е да отбележим, че за да подсилите имунната си система, имате нужда от умерени тренировки, а не от прекалено интензивни. Прекалено интензивните тренировки могат да имат обратния ефект и да ви направят по-податливи на заболявания, така че тренирайте всеки ден по малко, вместо 3 пъти в седмицата, но интензивно. 

Мускулен тонус и предотвратяване на контузии

За да предотвратите контузиите по време на тренировка, трябва да имате бавен напредък. Тоест ако сте начинещи, не бива да започвате с тренировки всеки ден с висок интензитет и много тежести. Започнете с нещо по-леко и постепенно увеличавайте интензитета. Така ще видите най-добър резултат и ще се чувствате най-добре. 

И така, за да обобщим накратко: Най-добрият вариант е да тренирате три до пет пъти седмично. В дните, в които не тренирайте, не забравяйте да се движите, като правите разходки или практикувате йога. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay