Храни, които никога да не съхранявате в хладилник

Храни, които никога да не съхранявате в хладилник

Когато става въпрос за правилното съхранение на храната, има много противоречиви мнения. Едни се кълнат, че така храната се запазва по-дълго време, други са твърдо против. Вие съхранявате ли хляб в хладилника или в специална кутия? Трябва ли да съхраняваме доматите в хладилника или плотът е по-добрият избор?

Маслото е една от храните, за чието съхранение се спори най-много. Според някои то трябва да стои в хладилника и да се извади 10-15 минути преди употребата му. Тъй като то е направено от пастьоризирано мляко, шансовете за пренасяне на зарази са ниски. Винаги обаче има риск. Осоленото масло крие по-малък риск от разваляне, тъй като солта помага бактериите да стоят далеч. Накратко, въпреки че не можем да ви препоръчаме да държите маслото навън през цялата седмица, няма да има проблем, ако сте го забравили за няколко часа извън хладилника, стига да е осолено.

Въпреки че няма правилен или грешен вариант за маслото, има храни, на които начинът на съхранение е много по-лесен. На някои мястото им със сигурност не е в хладилника. Съхраняването им там може да промени аромата им или да ги накара да плесенясат по-бързо. Защо да губите ценните им качества, когато всичко, което трябва да направите, е да ги съхранявате правилно.

Доматите ще загубят аромата си в хладилника. Студеният въздух спира процеса на зреене, а узряването е това, което придава на доматите повече вкус. Хладилникът също ще промени текстурата им, като вътрешността им ще стане на пихтия.

Босилекът ще изсъхне по-бързо, ако се остави в хладилника, а също така ще абсорбира всички миризми около него. По-добре е да го държите извън хладилника в чаша прясна вода, подобно на откъснати цветя. Ако искате да го съхраните за дълго време, трябва да го бланширате и след това да го замразите.

Вместо да поставяте картофите в хладилника, ги съхранявайте в хартиена торбичка на хладно, не студено място. Хартиените торбички са по-добрият избор пред пластмасовите, защото са по-дишащи и картофът няма да изгние толкова бързо. Това важи и за сладките картофи.

Ако сложите лука в хладилника, влагата в крайна сметка ще го направи по-мек и ще плесеняса по-бързо. Дръжте го и по-далеч от картофите, защото ако са едни до други и двата продукта ще се развалят по-бързо.

Ако искате авокадото да узрее по-бързо, забравете за хладилника. Ако обаче сте купили вече узряло авокадо, което не искате да използвате веднага, тогава го поставете в хладилника.

Подобно на лука, поставете чесъна в хартиени торбички на тъмно и хладно място, защото в хладилника ще омекне и ще се развали доста по-бързо.

Хладилникът ще изсуши хляба по-бързо. Освен ако не е нарязан хляб за сандвичи, който възнамерявате да използвате в рамките на няколко дни, го дръжте на плота или в дървена кутия. Може да го съхранявате и във фризера, но трябва да бъде добре увит, за да съхрани влагата си.

Ако оставите кафе в хладилника, то ще загуби аромата си и всъщност ще поеме някои от миризмите в хладилника. Дръжте го на хладно и тъмно място, където то ще запази аромата и свежестта си. Може обаче да съхранявате по-големи количества във фризера.

Няма нужда да съхранявате мед в хладилника, той ще бъде годен за ядене завинаги, ако просто го държите плътно затворен. Съхраняването му в хладилника може да доведе до неговото кристализиране.

Трябва да съхранявате зехтина на хладно и тъмно място, но не в хладилника, където той ще придобие по-гъста, наподобяваща масло консистенция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay