Имате ли връзка с нарцисист: Пет ключови признака, които не трябва да пренебрегвате!

Имате ли връзка с нарцисист: Пет ключови признака, които не трябва да пренебрегвате!
pixabay

Нарцисизмът е психологическо състояние, при което човекът има изключително високо мнение за себе си и се нуждае от постоянно възхваляне и внимание. Нарцисистичното поведение може да бъде токсично за хората около нас, особено когато говорим за нашия партньор.

Ако имате подозрения, че вашата връзка е с нарцисист, то тези признаци ще ви помогнат да разберете дали сте на прав път.

Ето пет ключови фактора, на които следва да обърнете внимание:

  1. Нарцисистът се нуждае постоянно от възхваляне и признание. Това може да включва да се похвали с качествата си, да търси внимание от други хора, да изисква от вас да го похвалите.

  2. Нарцисистът може да бъде много заядлив и агресивен, когато не получава внимание и признание. Той може да се ядосва, ако не го хвалят достатъчно, да се държи несправедливо или да се подиграва на ваши постъпки или външен вид, само, за да докаже, че е над вас.

  3. Нарцисистът може да има трудности да се включи пълноценно във връзката. Той може да се счита за по-важен от вас и да не приема компромиси или да не изпълнява свои обещания.

  4. Нарцисистът може да се отнася към другите хора като към обекти или аксесоари. Той може да ви третира като част от имиджа си, като не ви вижда като индивидуален и важен човек със свои нужди и чувства.

  5. Нарцисистът може да използва манипулации и контрол над вас. 

Ако имате нарцисист за партньор, може да се чувствате изплашени, объркани или използвани. Нарцисистите имат тенденция да объркват околните в техните убеждения. Те могат да бъдат манипулативни и да използват другите за своите нужди и желания, като игнорират чуждите чувства.

Ако се чувствате зле от нарцисистичния си партньор, може да бъде полезно да се обърнете към някого за помощ. Можете да потърсите подкрепа от близки приятели или семейство, или да потърсите професионална помощ от психотерапевт.

Важно е да запазите границите си и да не позволявате да бъдете манипулирани или карани да се чувствате зле от нарцисистичния партньор.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay