Ново издание с подбрани творби от Светослав Минков

Ново издание с подбрани творби от Светослав Минков

Излезе от печат сборник с разкази на Светослав Минков, една от най-бляскавите фигури в следвоенния български модернизъм. Изданието представя всички периоди от неговото развитие като белетрист. Съставител и автор на предговора е Владимир Полеганов. Дизайнът на корицата е дело на художника Кирил Златков.

Сборникът "Разкази" (456 стр., цена: 30 лв., твърди корици) проследява еволюцията на Светослав Минков като писател, трансформацията на образите и идеите в неговите произведения, неповторимия начин, по който се опитва да прочете света, белязан от технологични промени, научни пробиви и политически сътресения.

Ново издание с подбрани творби от Светослав Минков

Изданието обхваща диаболични разкази от по-ранните му сборници "Синята хризантема", "Часовник", "Огнената птица", "Игра на сенките" и "Къщата при последния фенер"; всички разкази от представителните му сборници "Автомати", "Дамата с рентгеновите очи" и "Разкази в таралежова кожа", както и творби, издавани през 50-те и 60-те години.

Светослав Минков (1902–1966) е изключително ерудиран белетрист и преводач, една от най-ярките фигури в следвоенния български модернизъм. Определян като "разказвач на модерните времена" и "баща на родната фантастика", той създава творби, които са в авангарда на българската градска проза.

Майстор на фантастичния разказ, на гротеската, на изтънчената сатира, Светослав Минков е един от първите български писатели, които долавят заплахата за модерния човек от прекомерното машинизиране и стандартизиране на съвременния свят. Произведенията му – универсални и космополитни, са преведени на над 15 езика.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay