Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли?

Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли?
Pexels

Вероятно ви се е случвало- преяли сте и ви е тежко, но имате желание да хапнете нещо за десерт. Няма никаква логика, но се оказва, че има научно обяснение. В тази статия можете да намерите отговор защо е така и може би най-накрая ще спрете да се измъчвате за този "грях".

Ние, от jenite.bg, обичаме да хапваме десерти, дори когато "нямаме място", така че решихме да разберем малко повече за този "феномен".

Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли? Pexels

Явлението се нарича "десертен стомах" и не е рядко срещан. Според професор Ръсел Кист има причина, която може да се обясни с помощта на науката.

Изследователят споделя, че тази ситост е специфична. Обикновено я изпитваме, когато ядем една и съща храна, докато сме напълно заситени, а усещаме, че "имаме място" за десерт, защото организмът ни иска нещо различно.

Може би сте имали усещането, че след като ядете солена храна, просто трябва да хапнете нещо сладко. Така че, просто нашият организъм ни казва от какво има нужда, което е страхотно.

Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли? Pexels

Отегчението ни кара да променим нещо и механизмът с храната е същия. Писнало ви е да ядете пилешко месо и организмът ви кара да спрете, като създава усещането, че сте преяли. И в същото време, при вида на една вкусна торта, вие имате желание да я хапнете, въпреки че мислите, че сте сити.

За да докаже това, екипът на изследователя направил интересен експеримент. Имало 2 групи хора. Те предоставили и на двете групи 300мл ягодов млечен шейк. Работата била там, че първата група трябвало да приключи с пиенето след 2 минути. След това учените им дали още ягодов шейк и ги помолили да изпият колкото е възможно повече.

 Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли? Pexels

Втората група получила различен ароматизиран млечен шейк вторият път. Бил шоколад вместо ягода.

Новият аромат бил консумиран повече от повторения аромат. Резултатите доказали, че се нуждаем от различни вкусове, дори когато сме сити.

Защо винаги имаме "място за десерт", дори когато сме преяли? Pexels


Проучването също установява, че ако консумирате храни с различни вкусове, може да се отървете от т.н. "десертен стомах".

Всеки път ли хапвате десерт след вечеря?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти