Може ли папаята да предпази кожата ни от вредните UV лъчи?

Може ли папаята да предпази кожата ни от вредните UV лъчи?

Макар че пролетта на изненада със студ и вятър, слънчевите дни с високи температури тепърва предстоят. Това ни подтиква да помислим за грижата за кожата и нуждите ѝ през топлите сезони от годината. Макар, че слънцезащитата трябва да се използва по всяко време (дори и през зимата), пролетта и лятото са сезоните, през които трябва да ѝ обърнем специално вимание. Оказва се, че освен чрез козметика, можем да предпазим кожата си и благодарение на един определен плод?

Папаята е сладък тропически плод с наситен оранжев цвят и произхожда от Мексико и Централна Америка. Този плод и неговият екстракт, открити в локални разтвори, съдържат здравословни свойства, за които е доказано, че предпазват кожата ви от дразнещи кожни състояния, като проблеми със зачервяване на кожата (като еритема, екзема и псориазис). Установено е също, че папая помага за намаляване на въздействието на други състояния, като акне, бръчки и тъмни петна (мелазма).

Може ли папаята да предпази кожата ни от вредните UV лъчи?

Наскоро се появи твърдение, че папаята е в състояние да помогне в защитата на кожата ви от увреждане на UV (ултравиолетовото) лъчение. Този тип радиация може да причини рак на кожата (немеланом), най-често срещаната форма на рак в Съединените щати. Въпреки това, това твърдение трябва да се третира с повишено внимание, тъй като има съществуващи и сертифицирани продукти, които са предназначени да предпазват кожата от прекомерно излагане на слънчева светлина.

Има много начини да нанесете екстракт от папая върху кожата си, като маски за лице, ексфолианти за тяло и ексфолиращи почистващи продукти. Днес ще разгледаме академичните изследвания, които изследват ползите от папаята за нашата кожа, по-специално във връзка със защитата от слънцето.

Как екстрактът от папая може да предотврати UV увреждане

Прекомерното излагане на слънчева светлина и вредното ултравиолетово лъчение може да причини зачервяване на кожата (еритема) и рак на кожата (немеланом). Има някои проучвания, които показват, че папаята може да помогне за защита на кожата от слънцето.

Плодът папая съдържа ликопен, червен каротеноиден пигмент, който придава наситения оранжев цвят на плода. Проучване  наблюдава доброволци, които са увеличили консумацията си на храни, обогатени с ликопен. При доброволци се наблюдава намаляване на чувствителността към UV-индуцирана еритема.

Може ли папаята да предпази кожата ни от вредните UV лъчи?

Изследователите подчертават, че хранителните каротеноиди могат да допринесат за защита през целия живот срещу вредното UV лъчение. Все пак трябва да се подчертае, че папаята като диетично и/или локално решение не е заместител на слънцезащитния крем с висок слънцезащитен фактор (SPF), особено когато става въпрос за предотвратяване на риска от развитие на рак на кожата. Фотозащитата чрез отделни диетични компоненти като β-каротин или ликопен по отношение на слънцезащитен фактор е значително по-ниска от тази, постигната чрез използване на локални слънцезащитни продукти.

Къде да намерите екстракт от папая?

Продуктите с екстракт от папая включват почистващи балсами, ексфолиращи скрабове за лице и маски за лице – някои от тях могат да бъдат прекалено скъпи, но има и решения "Направи си сам" , които са рентабилни. Като цяло папаята и екстрактът от папая могат да бъдат много полезни за защита на кожата ни от дразнещи състояния. Въпреки това, за най-сериозните проблеми като рак на кожата (немеланом), сертифицираната SPF защита е от първостепенно значение за защитата на всички типове кожа от вредното ултравиолетово лъчение и никога не трябва да се замества с диетични или локални разтвори, извлечени от папая.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay