Как телевизията може да накара децата да се хранят по-здравословно

Как телевизията може да накара децата да се хранят по-здравословно

Една от най-сложните задачи на всеки родител е да убеди децата си да консумират здравословна храна вместо пържени картофи и пица и още по-трудното- да й се наслаждават. 

Повечето родители са негативно настроени към телевизията, но едно интересно проучване доказва, че телевизията може да помогне на децата да се хранят по-здравословно. 

Колкото и невероятно да изглежда, телевизията може да бъде ваш съюзник, за да накарате децата си да се хранят здравословно

Вероятно се чудите: "Как телевизията може да ми помогне да храня детето си по-здравословно?" Отговорът е по-прост, отколкото можете да си представите- просто трябва да накарате децата да гледат готварски предавания, където основните съставки на ястията са здравословни храни, като например MasterChef Junior. В България все още няма формат, подобен на този, но има много други готварски предавания. 

Проучването заключава, че готварските предавания и видеоклипове могат да имат положителен ефект върху поведението и отношението на децата към храната. 

Как? Авторите казват, че тези предавания насърчават здравословното възприемане на храната, тъй като според теория, наречена Cue Reactivity, се признава, че хората могат да развият научени реакции, като им бъдат представени определени стимули или сигнали. Визуалните знаци на храната в програмите моделират какви ястия децата искат да консумират.

Ето как те открили влиянието на телевизията върху здравословното хранене на децата

За да се проведе проучването, 125 деца, чиято възраст варира от 10 до 12 години, били помолени да гледат 10 минути от холандска телевизионна програма, предназначена за деца. Някои гледали епизод, включващ здравословни храни, а други гледали епизод, включващ нездравословни храни. Така първото видео показа домати, лук, брюкселско зеле и други плодове и зеленчуци, докато второто представя хамбургери, пържени картофи с майонеза и кроасани.

За да се уверят, че възприятието на децата за храните е такова, каквото мислят  авторите, те помолили децата да оценят продуктите, които се появяват във видеоклиповете, от 0 до 10 според тяхното възприятие, където нулата е много нездравословна храна, а 10 е много здравословна. В крайна сметка на децата била предложена храна: те можели да избират от различни опции като филийки ябълки, парченца краставици, пържени картофи или гевреци.

41% от децата са избрали здравословните варианти

В групата деца, които гледали видеото със здравословни храни, повече от 41% избрали здравословна храна, докато в другата група само 20% от децата избрали здравословен вариант. Тези, които гледали епизода със здравословните храни, били 2,7 пъти по-склонни да изберат здравословна храна, след като са я гледали по телевизията.

"Резултатите от това проучване показват, че готварските шоу програми могат да бъдат обещаващ инструмент за насърчаване на положителните промени в предпочитанията, нагласите и поведението, свързани с храненето на децата", казва водещият автор на изследването Frans Folkvord, лекар от университета в Тилбург.

Други алтернативи за насърчаване на здравословното хранене при децата

Насърчаването на добри хранителни навици при малките деца не е много сложно, тъй като е навик и те се придобиват по-лесно в детството. Сложното е да ги накарате да харесват тази храна. 

За това има алтернативи като:

Модел за подражание: Frans Folkvord заявява, че децата възприемат поведението на родителите си, така че превръщането в пример винаги ще бъде най-съзнателният и полезен начин за въздействие върху децата. Ако вие се храните здравословно, много по-лесно ще научите и децата ви да се хранят здравословно.

Без натиск: Възможно е децата да отхвърлят определни храни, без дори да са ги опитвали. Необходимо е да опитвате отново и отново, но като дадете времеви интервали от поне една седмица. Едно проучване показа, че ако се опитате да ги накарате да опитат нови и различни храни всеки ден в ранна възраст, ще помогнете на детето да изгуби страха си от вкуса на непознати аромати и нови текстури.

Включете ги в процеса на приготвяне на храна: Друго проучване, проведено от същия автор, показва, че когато младите хора участват в приготвянето на здравословни храни, има по-голяма вероятност те да консумират продукти, богати на хранителни вещества и в по-малка степен храни с високо съдържание на захари и мазнини, в сравнение с тези, които не участват в готвенето.

Използвайте насърчение: Трябва да говорите за храната с децата. Но вместо да казваме "Не трябва да ядеш захар", много по-добре е, ако кажем на децата си: "Забеляза ли колко са вкусни краставиците? Защо не хапнеш още малко, освен че са вкусни, те са и много полезни" 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay