Как определям достатъчността на своите потребности?

Как определям достатъчността на своите потребности?

Да  имам, да бъда, да правя, да възприемам са базовите модели на функциониране, чрез които задоволяваме нашите потребности. Потребностите са заложени в нас, няма как да избягаме от тях. Те не случайно са важни и ни насочват към неща, чието изпълнение ни носи удовлетворение, удоволствие и спокойствие като пълноценни човешки същества. Основните потребности на човек се свеждат главно до биологични, емоционални и психически, икономически. Фактът, че човекът е постигнал развитието до което се намира в наши дни сам по себе си говори, че неговите потребности никога не са напълно задоволени. Жаждата за новото и различното, интересът са ключа към недостатъчността и безкрайното човешко любопитство.

Емоционалните и психическите потребности в човек се проявяват по някакъв начин на различните нива на функционирането и осъзнаването му. От деца знаем какво е да изпитваме потребност от внимание, грижи, и семейна любов. Колкото повече растем и се развиваме, толкова повече потребност и нужда се появява да принадлежим и получаваме внимание и от други места: приятелски, социален кръг, любовен живот. Потребностите, рaзличните човешки потребности, като хобита и интереси, които всеки човек имa и извършва по различен начин от другите, не са просто потребности. Те ни насочвaт по наш собствен път за реaлизация в заобиколния свят и себереaлизaция, те ни правят уникaлно човешко същество рaзлично само по себе си.

Живеем в материален свят. В този свят е напълно нормално, та дори неизбежно, емоционалните и психическите потребности на човек да се сблъскат с икономическите и финансовите му такива. Удовлетворението от успех на работното място бива измервано в това колко е стойността на заплащането за положения труд, а не в размера на самото постижение и придобитите знания и опит. Размера на заплащане определя социалното положение и стандарта на живота на човек, а с това и социалното му обкръжение и приятелски кръг. Много често в наши дни и сред младите поколения се среща разбирането, че за да бъдеш приет и уважаван от заобикалящия те свят е необходимо да живееш под висок финансов стандарт и да притежаваш определени вещи приети от обществото като изразяване на този висок финансов стандарт. Една психологическа потребност да постигнеш кариерно развитие и успех, за да донесе удоволствие и удовлетворение на днешното човешкото същество, тя трябва да идва също така със финансови облаги. Задоволяването на финансовите ни потребности отключва задоволяването на икономическите ни такива. В света на макроикономиката казват, че потребностите на хората са безгранични, а ресурсите на планетата силно ограничени. В стремежа си човека да задоволи своите психологически потребности: да бъде приет и да се чувства на място в заобикалящия го свят, да се чувства на място в желания от него социален кръг, да осигури на себе си и семейството си желания стандарт на живот, да бъде в крак с модата, той отключва пазарна ниша в света на икономиката. Пазарът работи така: търсенето отговаря на предлагането. Той постоянно бива заливан от нови, по-модерни от предхождащите ги продукти. Човешките потребности са безгранични. Едни търсят още по-луксозното, други търсят по-ефективното, а трети просто по-практичното. Човекът е алчен по природа. Дали някога ще му е достатъчно?

Своите потребности също определям като безкрайни, а в същото време някак си им виждам края. Нещата, който нямат насищане в мен са жаждата за знания, красотата на това да вършиш нещо смислено, полезно и нуждата от общуване със себеподобни. Понякога усещам модерния социален натиск върху себе си. Разбира се, че бих се радвала да имам по-бърза кола, по-скъпи дрехи, но не това са нещата, които ми носят трайно щастие и удовлетворение. Вероятно ще ги имам. Ще дойдат сами при мен някой ден докато вървя по своя житейски път, но никога няма да бъдат моя главен фокус и приоритет в живота. Когато на душата и е уютно нуждата от лукс я няма. Оглеждам се около мен, замислям се за секунда и смея да твърдя, че това, което имам ми е достатъчно.

Автор: Соня Иванова

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay