Ето защо трябва да хапнем кексчето, когато ни се прияде!

Ето защо трябва да хапнем кексчето, когато ни се прияде!

Случвало ли ви се е да не можете да си избиете определена храна от главата - толкова много ви се хапва, че не можете да спрете да мислите за нея? Понякога дори знаете какво ви се яде още щом си отворите очите сутрин. Това са желания, които не бива да пренебрегваме, но постоянните диети и режими, които някои дами спазват, вземат превес и ги карат да се откажат от любимите си лакомства.

Знаменитият диетолог Серена Пуун пише, че "да се научите да прегръщате прищевките си за храна може да ви помогне да изследвате някои от по-дълбоките си връзки – с храната, околната среда и емоциите". Все повече диетолози днес застават на страната на Пуун, застъпвайки се за философия на храненето, известна като "интуитивно хранене ". Има тонове изследвания в подкрепа на този подход.

Защо пренебрегването на вашите желания може да има обратен ефект

Определяйки няком храни като нездравословни или лоши, може да развием неблагоприятна връзка с храненето. Ако се ограничаваме, вместо да слушаме тялото си, вероятно ще създадем ненужен стрес около храната. С помощта на интуитивното хранене се освобождаваме от цикъла на диети и лекуваме връзката си с храната и тялото си. Вманиачаването в диети може да доведе до различни хранителни разстройства.

Ето защо трябва да хапнем кексчето, когато ни се прияде!

Ако наистина искате да намалите определена храна, лишаването от нея, когато ви се яде, вероятно ще бъде контрапродуктивно. Международният журнал за хранителни разстройства публикува проучване, което показва, че жените, които избягват определена храна, са по-склонни да засилят желанието си за нея и съответно да преяждат с нея. Ако отказвате група храни, за да отслабнете, това също може да има обратен ефект. Медицинското списание Obesity Reviews публикува проучване, което показва, че при хроничните диети често всяко тегло, загубено с ограничителни диети, се връща в рамките на 1-5 години. някои жени дори надаават над предишното си тегло.

Интуитивното хранене може да предефинира начина, по който се справяте с апетита

Интуитивното хранене може да бъде правилният избор за вас, ако ви е омръзнало да премисляте избора си на храна и да се въздържате от храната, която обичате. Живеем в общество, пълно с диети като "диетата със зелева супа ", диетата на Аткинс, диетата ProLon и много, много други. Поради това има няколко насоки как да се отучите от това ограничаващо отношение към храната.

Диетологът Кара Кларк отбелязва, че интуитивното хранене все пак насърчава здравословния избор. Въпреки това, ако връзката ви с храната причинява изключителен дистрес или нарушено поведение, самостоятелното преминаване към интуитивно хранене може да не е най-безопасният подход, който можете да предприемете.

Ако имате колебания, винаги можете да се обърнете към специалист по хранененто или дори психолог, който да ви помогне да намерите правилното решение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay