Как да отслабнете, като тренирате апетита си

Как да отслабнете, като тренирате апетита си

Представете си колко лесен щеше да бъде животът, ако можехме лесно да преминем от нездравословна диета към здравословен и разнообразен начин на хранене. Д-р Хелън Маккарти е създала "махало на апетита", което може да ви помогне с това. Естествено, ще са необходими усилия от ваша страна, но ако следвате съветите на д-р Маккарти, лесно ще започнете да се храните здравословно и наистина да се наслаждавате на здравословната храна. 

Ето как работи тази техника:

"Махало на апетита" 

Махалото на апетита е 11-точкова скала, която преминава от –5 - "изключителен глад" до +5 - "неприятно сит." В книгата си "Как да си върнем апетита", Хелън обяснява, че когато не сме гладни, махалото е на 0- неутрален. Когато огладнеем, то преминава в секцията минус и в секцията плюс, когато започнем да ядем.

Д-р Маккарти вярва, че не трябва да започваме да ядем, докато не сме на -3 - "определено гладни" и трябва да спрем да ядем на +3 - "просто сити", което е от съществено значение за здравословната диета. Ако следваме това правило, можем да се спасим от преяждането и това може да доведе до постепенна загуба на тегло. Д-р Маккарти казва, че така наречената "тренировка на апетита” всъщност е начина, по който тя е отслабнала.

Лекият глад е добър за вас

Хелън казва, че чувството на глад всъщност е здравословно за вас, така че не трябва да се страхувате от глада. Ако не чувствате лек глад час или повече преди следващото си хранене, това означава, че стомахът ви е преработвал храната, която сте поели на предишното хранене през цялото това време и не е имал време за почивка.

Кога и какво трябва да ядете

Проблемът е, че всички вероятно сме били научени да ядем в определени моменти, а не когато сме наистина гладни. Тоест, че трябва да се храним на закуска, обяд и вечеря. И дори да искаме да ядем тогава, когато тялото ни наистина се нуждае от храна, не винаги имаме времето и възможността да го направим. Ето защо режимът със закуска, обяд и вечеря е много удобен. Просто знаем кога трябва да ядем. 

В този случай е важно да изберете какво да ядете според това кога е следващото ви хранене. Ако има само един час преди да отидете да обядвате, но вече сте много гладни, хапнете нещо леко, което е лесно смилаемо, например плодове или зеленчуци. Ако има още много време до следващото ви хранене, изберете нещо, което съдържа протеини, фибри и мазнини, например яйца и ядки.

Храната ще има по-добър вкус

В своята книга Хелън също казва, че често избираме сладки, солени и мазни храни, тъй като те имат богат вкус, на който се наслаждаваме, дори и да не сме гладни. И затова често преяждаме. За разлика от това, ако се опитаме да ядем например домати на пълен стомах, те няма да имат вкус.

Ето защо, ако тренирате да чакате, докато сте малко гладни преди хранене, здравословната храна ще има по-добър вкус, тъй като вашите вкусови рецептори са най-чувствителни, когато сте гладни. Така че храните, които са здравословни и на които може би не сте се наслаждавали преди, ще започнат да имат по-добър вкус. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay