Как да сътворим перфектното суши у дома

Начини, по които съвсем спокойно и без много усилия бихте могли да си спретнете този японски специалитет и у дома

Японската кухня в никакъв случай не започва и не завършва с така популярното напоследък и в западния свят суши. Но именно малките рулца с ориз и различни пълнежи, увити в листa нори, са сред най-силните асоциации, които се зараждат в главите ни, когато чуем Страната на изгряващото слънце.

Провокирани от нарастващата напоследък суши мания, ние, jenite, решихме да ви запознаем с начини, по които съвсем спокойно и без много усилия бихте могли да си спретнете този японски специалитет и у дома.

Квинтесенцията на доброто суши се крие в начина на приготвяне на ориза. Той не трябва да бъде нито преварен, нито да хруска. За да ви улесним максимално, ще ви подшушнем, че в повечето супермаркети вече се продава специален суши ориз. От вас се иска само да го приготвите правилно. Вижте как.

Необходими продукти:
6 с.л. оризов оцет
5 с.л. захар
3 ч.л. сол
1 ч.ч. ориз за суши

Начин на приготвяне:
Измийте старателно ориза и го оставете да престои така за 30 минути. След това го прехвърлете в тенджера, добавете вода и започнете да го варите по добре познатия начин, следвайки времето, оказано на опаковката.

В касерола или дълбок тиган пригответе смес от оцет, захар и сол и я оставете на бавен огън, докато захарта се разтопи. След това премахнете от котлона и прехвърлете в студена купа, за да изстине по-бързо.

Когато оризът се свари, го прехвърлете в голяма купа. Добавете към него сместа от оцет, захар и сол.

Тук идва тънкият, но изключително важен момент. Докато разбърквате съставките, охлаждайте с вентилатор (или ако искате да напълно да навлезете в източните традиции - с ветрило), за да предотвратите овлажняване на сместа и за да не стане оризът на каша.

Не бързайте, а бъркайте бавно, в продължение на 10-ина минути.


А сега идва ред и на най-съществената част. Как да си направим суши! Започваме с най-популярния вид, а именно Маки (Makizushi, 巻き寿司)

Как да сътворим перфектното суши у домаThinkstock/Guliver
Необходимо ви е:
Ориз за суши
Плънка по избор (сьомга, риба тон, авокадо, сурими, краставица или каквото въображението и вкуса ви продиктуват)
Листа нори
Малка бамбукова рогозка
Прозрачно фолио
Остър нож

Начин на приготвяне:
Като за начало разпънете бамбуковата рогозка и постелете върху нея прозрачно фолио.

Върху така оформената подложка поставете лист нори и с лек натиск разстелете върху него от вече приготвения ориз така, както е показано във видеото. По желание поръсете със сусам и обърнете надолу.

Започнете да нареждате плънката върху листа нори, както е показано във видеоклипа. Оставете по около 2 см от всеки край.

Прилагайки лек натиск, навийте внимателно рулото така, както е показано във видеото.

Нарежете няколко много тънки парчета рибни филета, морски дарове и авокадо и ги наредете върху рулото.

Отгоре поставете отново прозрачно фолио и с помощта на бамбуковата рогозка притиснете леко рулото, за да го пристегнете.

С помощта на много остър нож разрежете на парченца с дебелина около 2 см.

Сервирайте със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.


Друг разпространен вид суши е така нареченото Нигири (Nigirizushi 握り寿司). То представлява ориз, обвит в рибно филе, което е пресовано на ръка. Ето и как да си го приготвите.

Как да сътворим перфектното суши у дома
Необходимо ви е:
Ориз за суши
Филета по избор
Оризов оцет

Начин на приготвяне:
Като за начало внимателно намажете ръцете си с оризов оцет, за да не залепва нищо по тях.

Вземете 2-3 с.л. от вече приготвения ориз и оформете елипса, с помощта на пръстите си.

Поставете малко уасаби в центъра на тънко нарязано парче филе и върху него сложете ориза.

Притискайте и въртете внимателно, докато съставките полепнат една към друга.

Сервирайте със соев сос и маринован джинджифил.


Ако тази статия ви е била полезна и искате да научавате още вкусни рецепти от необятния кулинарен свят, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
viki todorova 15.05.2013|16:03
И на мин ми стана интересно и ще се пробвам.
24
roni peteva 14.05.2013|19:12
Направо се изкуших да опитам и аз.
23
Rosi Nikolova 14.05.2013|14:25
Опрделено ми се иска да пробвам
22
Katerina Dieva 14.05.2013|14:07
Трудна работа, но пък всичко си е въпрос на майсторлък в Япония, това е занаят, който се учи доста време.
21
Daniela Gulubova 13.05.2013|19:45
Супер, мерси! Имам нов комплект за суши, ще го пробвам задължително!
20
Анжелина ЖУЛИ 13.05.2013|16:42
Ще го пробвам и аз;) Много добре изглежда
19
La Bicha 13.05.2013|16:42
Много обичам суши и аз!
18
Бони бон 13.05.2013|16:42
Че и с ветрило му вя на първото видео на тоя ориз;)!
17
Бони бон 13.05.2013|16:38
От отдавна се каня да го опитам това чудо суши, засега не съм се престрашавала, но мисля, че ми хареса.
16
Полицейска палка 13.05.2013|15:19
ей сега го започвам
15
Milica Georg 13.05.2013|15:06
Много е вкусно, но и доста трудно за приготвяне, за това предпочитам да си го поръчвам.
14
Mer Zlatkova 13.05.2013|14:13
Имам два опита зад гърба си и макар да станаха доста грозни и безформени, пък се получиха вкусни.
13
Margaritka Ilieva 13.05.2013|13:36
Много обичам суши, но го ям само когато ходя по големите градове, в провинцията няма от къде да си намерим нищо за суши.
12
Теодора Динева 13.05.2013|13:17
Не мога да ям сурова риба и това си е.
11
Anna Vasileva 13.05.2013|13:16
Никога не съм яла суши! :)
10
мая анкова 13.05.2013|12:41
никога не съм яла
9
Vanya Black 13.05.2013|11:58
Обичам единствено веган сушито с нори кори, зеленчуци и ориз, не обичам сурова риба.
8
Milen Stanchev 13.05.2013|11:55
Много е важно да сте купили правилния ориз за това китайско, иначе просто нямат ви се получи автентично това суши. Пробвайте и мийте ориза дълго време на чешмата.
7
работната пчела 13.05.2013|11:49
Много интересна статия,определено ще опитам :)
6
otvarachkata otvarakova 13.05.2013|11:45
страхотни съвети рецепти
5
Desislava Stoyanova 13.05.2013|11:27
само дето половината продукти няма от къде да ги намерим,освен в София разбита се, центъра на вселената.
4
Videlina Kirilova 13.05.2013|10:38
Изглежда много вкусно и апетитно тази рецепта наистина трябва да се изпробва. Страхотно ястие.
3
София Павлова 13.05.2013|10:36
Страхотно, ще трябва да събера смелост, за да го направя и аз!
2
Margо Filipova 13.05.2013|10:17
Аз много съм искам и аз да се пробвам да го направя!
1
Анита Кралева 13.05.2013|10:05
Някак си си мисля, че няма да ми се получи така прекрасно!
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти