Как да разберем дали пилешкото месо се е развалило

Как да разберем дали пилешкото месо се е развалило

Пилешкото месо е изключително разпостранено и се консумира почти всекидневно. То е достъпно, лесно за приготвяне и предлага разнообразни начини, по които можем да го сготвим. Макар цената му да се увеличи драстично през последните месеци, то пилешкото си остава предпочитано в много домакинства.

Но понякога се случва да оставим месото твърде дълго време в хладилника и особено, когато не е поставено във вакумирана опаковка, то започва да се разваля. Ако консумирате развалено пиле, можете да развиете симптоми като гадене, повръщане, диария, треска и главоболие. В най-лошия случай, яденето на заразено/негодно пилешко месо може да причини дори смърт. И все пак не винаги е кристално ясно кога пилето се е превърнало от прясно в развалено. Все пак има някои начини, по които можете да определите дали вашето пиле е безопасно за ядене или не.

Миризмата издава много

Ако някога сте отваряли пакет със сурово пиле и веднага сте забелязали неприятна миризма, вероятно то е било развалено. Неготното пилешко месо се характеризира с отчетлива неприятна миризма, която не само се насища в носа ви, но и няма да забравите скоро. Тя е особено остра и обикновено мирише на амоняк или има миризма на сяра, подобна на развалени яйца.

Въпреки че миризмата е издайнически знак, че пилешкото е негодно за консумация, не всеки има едно и също обоняние, което може да ви изложи на риск от  хранително отравяне. За тези, които имат проблеми с това да уещат миризми, независимо дали са хронични или дори просто запушен нос, който нарушава обонянието ви, най-добре е да попитате някой друг дали пилето мирише добре. Въпреки това, ако имате някакви съмнения, има други начини да разберете дали вашето месо е безопасно за консумация.

Как да разберем дали пилешкото месо се е развалило

Обърнете внимание на външия вид

Пилешкото трябва да изглежда прясно с просто око. Ако е сурово, то трябва да е светлорозово и мазнината върху него трябва да изглежда бяла. Когато се развали, то посивява, а мазнината пожълтява. Нормално е суровото пиле малко да избледнее, тъй като кислородът ще доведе до отслабване на розовия цвят. Ако пилето е сготвено, то трябва да е бяло, а тъмните парчета трябва да изглеждат тъмнокафяви. Не трябва да има признаци на розово, което може да сигнализира, че е недостатъчно изпечено.

Освен това не трябва да има лигаво усещане върху суровото или сготвеното пиле, след като е измито. "Суровото пиле може да се усеща леко лигаво, но ако това продължи след като е изплакнато и изсушено, трябва да го изхвърлите. Ако докоснете сурово пиле и го почувствате лепкаво, вероятно се е развалило. Същото важи и за сготвеното пилешко месо, тъй като всякакви признаци на слуз или лепкавост може да означават, че бактериите са започнали да се развиват.

Как да съхраняваме пилето, за да остане свежо

Как да разберем дали пилешкото месо се е развалило

Когато купувате пиле, обърнете внимание на срока на годност. Докато датата "използвай до" ще ви подскаже колко дълго може да изкара в хладилника ви. Суровото пилешко (и пуешко) трябва да се съхранява в хладилника не повече от 1 до 2 дни максимум. След това бактериите започват да растат до нездравословни нива.

Също така няма значение дали е нарязано на филета, бутчета или крилца или дали имате цяла птица. Препоръката остава същата. Изхвърлете го след два дни или го поставете във фризера. Суровото пиле ще остане годно във до девет месеца, когато е нарязано на парчета и една година, ако е цяло.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay