Как да разберем дали пастата се е развалила?

Как да разберем дали пастата се е развалила?

Италианската храна се оказа любимата в световен мащаб сред повече от 25 000 души в 24 държави. Признавме, че и ние не ставаме по-назад, особено по отношение на пицата и пастата!

По време на пандемията осъзнахме, че това е храна, която е икономична, лесна за приготвяне и универсална. Числата го доказват: световното потребление на тестени изделия скочи до 17 милиона тона през 2020 г., надминавайки рекордната 2019 г. с 1 милион тона, пише списание BBM.

Ястията с варена паста би трябвало да издържат между три и пет дни в хладилника. Това означава, че е изключително важно да знаете кога пастата се е развалила.

Сухата паста, продавана в кутии, е малко вероятно да се развали, защото бактериите няма как да се развият там. Отчасти това е причината хората да се втурнат да се запасяват с тестени изделия по време на пандемията. И все пак си струва да се отбележи, че много марки тестени изделия в кутии имат срок на годност, което предполага, че качеството и вкусът на пастата ще намалее с времето. Това е незначително неудобство в сравнение с възможността да се заразите с хранително отравяне от паста, която е развалена.

Как да разберем дали пастата се е развалила?

Признаците на развалена храна могат лесно да бъдат забелязани върху някои видове храни, особено когато има цветови контраст между храната и растящите бактерии. Но този контраст не винаги се вижда върху пастата, особено в началото. Ето защо храната, която е била в хладилника от няколко дни, заслужава допълнително внимание. Развалените тестени изделия може да променят цвета си и върху тях да се образуват бели, сиви или зелени ивици плесен. Тънък слой прозрачен, лигав филм е друг вероятен предупредителен знак, че сварената паста трябва да се изхвърли - от това няма спасение.

Ако външният вид не издава за проблеми, тогава подушете пастата. Вашето зрение и обоняние могат да бъдат най-надеждните инструменти, за да прецените дали храната е развалена.

За да избегнете натравянето с развалена храна, което понякога може да има много сериони последствия, трябва да съхранявате храната правилно. Може би знаете, че сготвената храна трябва да се постави в хладилника в рамките на два часа, за да се ограничи растежа на бактерии и само след един час, ако стайната температура е на 30 градуса или по-висока.

Стандартното правило за два часа е още по-належащо при макаронените изделия, които са били сварени във вода и следователно съдържат може би дори повече влага от другите храни във вашия хладилник. За да ограничите влагата от сварената паста, съхранявайте я не само в херметически затворени, но и в плитки контейнери.

Как да разберем дали пастата се е развалила?

Също така си струва да проверите температурата във вашия хладилник. Трябва да е 4 градуса или по-малко, което можете да проверите с термометър за хладилник, продаван в магазините за домашни потреби. Развалена храна обаче може да бъде подла - не винаги изглежда, мирише или има лош вкус. Охлаждането може да спре бактериите и може би ще ви даде още един или два дни, за да се насладите на пастата, която обичате най-много.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay