Кои са най-честите грешки в приготвянето на слaдките Dalgona и как да ги избегнете

Вдъхновени от манията по корейския хитов сериал Squid game ние също решихме да се пробваме в направата на нашумелите захарни сладки Dalgona. Лакомствата набраха популярност след като в една от игрите в сериала на участниците им бе възложена задачата да отделят различните форми от бисквитки без да ги счупят. Ние също играхме, а и оцеляхме, но нека сега да се върнем към рецептата.

Кои са най-честите грешки в приготвянето на слaдките Dalgona и как да ги избегнетеАдриана Петрова

След всички изгледани клипове и видео уроци се почувствахме достатъчно уверени, че нещата ще ни се получат и оставаше само да приложим видяното на практика. Всъщност приготвянето на тези сладки изглежда точно като детска игра, но истината е, че има твърде много фактори, които могат да се объркат. От това сместа да залепне за притискащото приспособление, до това да изгуби формата си, има неща които нямаше как да знаем предварително и се учехме в движение.

Днес ще споделим с вас какви грешки трябва да се стараете да не допускате, ако сте решили да пробвате късмета си в играта със сладки Dalgona. На българския пазар все още не се предлагат готови, а и е толкова забавно да ги приготвите сами.

Как всъщност се приготвя Dalgona? Разтапяте захар, докато се втечни напълно, добавяте малко сода бикарбонат и разбърквате енергично. Изливате сместа върху хартия за печене, оформяте с плосък, кръгъл инструмент и поставяте съответната формичка. Ето кои са най-честите грешки и как да ги избегнете:

Неподходяща захар

За направата на Dalgona се използва само и единствено бяла кристална захар. Така направихме и ние, но се оказва, че много хора правят грешката да употребят кафява, жълта или друг тип захар, с които резултатите просто не са такива, каквито трябва да бъдат. Сладката залепва твърде лесно и е невъзможно да се притисне и оформи.

Прегаряне на захарта

Независимо дали ще приготвяте всяка сладка една по една в малко черпаче или ще изсипете голямо количество захар в по-голям съд, тук важното е да отмествате съда от котлона периодично и да бъркате, веднъж щом захарта започне да се топи. Ние използвахме голям метален тиган със захар, която стигна за направата на 4 сладки наведнъж, но от личен опит ви съветваме да използвате по-малък съд, защото така шансът захарта да прегори е по-малка. При нашият първи опит захарта потъмня малко повече и сладките се получиха горчиви и неядливи. А и видът им не беше съвсем представителен, но за това ще ви разкажем след малко.

Твърде много сода

Захарта се е разтопила перфектно без да е останала нито една бучица и сега идва времето да сложите сода, за да стане сместа пухкава. Тук е моментът, в който някои хора слагат твърде много сода. По този начин сместа става на едри балончета и просто не изглежда добре, а сладката придобива много натрапчив вкус.

Намалете количеството на содата, за да може сместа на стане нежна и пухкава и да придобие по-гладка текстура. За една доза сладка е необходима не повече от щипка сода. След добавянето ѝ отместете от котлона и започнете да разбърквате енергично, след което върнете съда на огъня за малко, продължавайки да разбърквате.

Кои са най-честите грешки в приготвянето на слaдките Dalgona и как да ги избегнетеcorriecooks.com

Правите сладките прекалено големи

За един брой Dalgona са необходими не повече от две супени лъжици захар. Ако прекалите с количеството рискувате сладката да стане много голяма, което води до трудности при оформянето ѝ, особено ако нямате достатъчно голям "инструмент", с който да я притиснете. Така бисквитката остава дебела и ще бъде доста трудно след това да отделите формичката.

Не изчаквате достатъчно преди да притиснете

Във видеата, които всички ние сме гледали изглежда сякаш майсторите изсипват готовата смес върху хартия за печене и веднага я притискат и оформят. Истината е, че това вероятно е особеност монтажа на клипа и в действителност трябва да изчакате поне 20-30 секунди преди да натиснете сладката. В противен случай сместа залепва за притискащото приспособление и целият ви труд до момента се обезсмисля.

Проверявайте готовността на бисквитката, опирайки метален прибор към нея или опипвайте с пръсти. Вие сами ще разберете кога е засъхнала достатъчно. Остава само да сложите формичката, която задължително трябва да забиете до долу, за да се оформи добре и да е по-лесна за изваждане след това. Извадете я веднага след това, за да не засъхне в сместа.

Неправилно съхранение

Ако искате да приготвите Dalgona предварително и да играете по-късно, то тогава трябва да съхраните сладката правилно, за да не се разтопи и деформира. Оставянето им на стайна температура не е вариант, защото започват да се топят, да потъмняват и да омекват. Също така стават твърде лепкави и трудни за игра.

Можете да ги съхраните в хладно помещение, дори в хладилник. Важното е да изчакате напълно да се охладят преди да ги поставите на студено, защото рязката промяна в температурата способства за счупването им.

Кои са най-честите грешки в приготвянето на слaдките Dalgona и как да ги избегнетеАдриана Петрова

И още някои хитринки

Винаги използвайте хартия за печене за по-лесно отстраняване. Не ги изсипвайте директно върху твърда повърхност, защото при отстраняването им те ще са прекалено залепнали и ще ги счупите.

Формите на звезди, квадрати, кръгчета и какво ли още не могат да бъдат постигнати с формички за коледни сладки, било то метални или пластмасови.

Едва ли разполагате с металния уред за Dalgona, но това не бива да ви отчайва. Можете да притиснете сладката с метално канче, метална капачка от буркан или дори чиния с плоско дъно. Съобразете инструмента с големината на сместа.

***

 

 

Споделете с нас дали опитахте да приготвите Dalgona и дали се справихте от първия път.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти