Как да се справим с притеснението по време на интервю за работа?

Успокойте се и дишайте дълбоко

Как да се справим с притеснението по време на интервю за работа?

Всеки път, когато отиваме на интервю за работа, се притесняваме. Дори да сме напълно убедени, че сме подготвени и знаем за какво става въпрос, няма как да избегнем топката в корема. Все пак искаме да получим работата и затова понякога се напрягаме излишно. Никога не можем да сме сигурни на какво място попадаме, какъв ще бъде човека, който ще ни интервюира и какви ще бъдат въпросите му към нас.

И именно тук може да се появи проблема с притеснението и последвалото тоталното объркване. За съжаление, малко са хората, които могат да го избегнат. Повечето от нас не сме толкова самоуверени, че да запазим биволско спокойствие през цялото време. Затова сме ви приготвили шест начина, чрез които да се опитате да се справите с появилата се напрягаща ситуация, за да не изглеждате като хора, които си нямат ни най-малка идея къде са попаднали. Притеснението може да бъде наистина коварно, но пък вие може да се справите с него.

Успокойте се


На първо място, най-важното нещо, което трябва да направите, е да запазите спокойствие. Ако започнете да се напрягате, тялото ви ще реагира веднага. Кръвното ви ще се повиши, а сърцето ви ще започне да препуска. Стресирате ли се, няма да можете да мислите адекватно и най-вероятно ще изтърсите някоя глупост. Започнете да дишате дълбоко, за да успокоите ритъма на сърцето си, а следователно и мозъка си.

Не казвайте "Не знам!"

Не трябва да показвате, че не знаете отговора на зададения въпрос, защото интервюиращият ще започне да ви задава още въпроси, с които не можете да се справите. Освен това не говори добре за вас, че нямате идея за какво става въпрос. Опитайте се да се справите със ситуацията, като смените темата тактично или се опитате да дадете най-адекватния възможен отговор.

Задавайте въпроси

Може би са ви попитали нещо, което не разбирате. Не се срамувайте да зададете въпрос. Това само ще покаже, че сте заинтересовани и искате да разберете материята в дълбочина. Търсете по-добро обяснение. В него може да откриете отговора, който ви трябва.

Как да се справим с притеснението по време на интервю за работа?

Кажете какво знаете

Ако имате някакви познания по темата, покажете, че знаете за какво става дума. Не се притеснявайте да изкажете мнение. Докажете, че разбирате от работата, за която кандидатсвате. Това ще ви направи уверени и ще затвърди позицията ви пред интервюиращия.

Не спирайте да разсъждавате

Дори да не знаете отговора, това не означава, че трябва да млъкнете. Не е нужно да знаем всичко и да разбираме от всичко. Когато сме на интервю, винаги ще ни задават трудни въпроси. Това не трябва да ви притеснява дотолкова, че да млъкнете като риба. Започнете да разсъждавате, да мислите и да говорите. Понякога е по-важно за работодателя да види как мислите, отколкото да получи точен и едва ли не наизустен отговор. Бъдете честни и откровени за възможностите си и не крийте нищо, за да нямате проблеми след това.

Не се срамувайте да признаете

Въпреки че ви казахме да не признавате, че нямате идея за какво ви питат, понякога е по-добре да си признаете. Винаги може да кажете, че са ви хванали неподготвени, но веднага щом интервюто приключи, ще отделите време, за да се запознаете с материята и да удостоите човека срещу вас с отговор. Това показва заинтересованост и желание за назначване на желаната позиция. Изпратете имейл, в който отговаряте, но същевременно се фокусирате върху добрите си черти.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay