Има ли по-велико приключение от това да се качиш на „Летящия асансьор“

Нов роман от най-известната холандска детска писателка

Има ли по-велико приключение от това да се качиш на „Летящия асансьор“

Наричат Ани М. Х. Шмит холандската Астрид Линдгрен. И това съвсем не е преувеличено – вече над половин век нейното име и нейните детски книги шестват по света. А самата Астрид Линдгрен ѝ връчва медала "Х. Кр. Андерсен" – най-голямото отличие за детска литература в света, наричано още "Малката Нобелова награда". Издателство "Емас" отдавна вече е запознало българските деца с творчеството на Ани Шмит с книгата "Виплала Магьосникът", за която авторката е получила Националната награда на Нидерландия, а сега от екипа на издателството ни представят и две от най-четените ѝ произведения – повестите за Авелко.

Има ли по-велико приключение от това да се качиш на „Летящия асансьор“

Авелко (Abeltje на нидерландски) е един от най-известните персонажи в детската литература на страната и неговите приключения са пренасяни многократно и на малкия, и на големия екран, и на театралната сцена.  "Летящият асансьор" и "Магическият кабинет" са поместени в един чуден том с твърди корици, който откриваме в специалната поредица "Европейски разказвачи". Една вълнуваща и забавна история, кипяща от фантазия, хумор и топлина, на която ще се насладят и деца, и възрастни. 

За книгата:

Ден след ден, година след година Авелко Руф сяда на дигата край канала в родното си градче Миделюм и сподиря с поглед корабите, отплуващи в широкото море, а оттам в още по-широкия свят. А с всеки кораб отплува към света и частица от неговото сърце. Мечтата да поеме и той натам, надалеч, не вижда хоризонт.

Има ли по-велико приключение от това да се качиш на „Летящия асансьор“

Но ето че един ден, след края на учебната година, мама Руф намира работа на своя син – момче за асансьора в новооткрития универсален магазин. И вместо в широкия свят Авелко попада сред стените на един асансьор, а вместо да стои зад руля на някой кораб, натиска по цял ден четири копчета – от първия до четвъртия етаж и обратно. Над тези четири копчета има обаче още едно, пето, зелено, което му е забранено да докосва. Ала любопитството на Авелко не знае забрани, той все пак натиска тайнственото копче и... асансьорът не спира на четвъртия етаж, пробива покрива и полита в небето.

Има ли по-велико приключение от това да се качиш на „Летящия асансьор“

И Авелко поема по широкия свят заедно със своите случайни спътници – учителката по пеене госпожица Клатерхун, търговецът на топчета против молци господин Тюмп и съседското момиче Лаура. Първата спирка на асансьора е Ню Йорк, центърът на Сентръл Парк, следва страната Перугона в Южна Америка и накрая Нова Зеландия, където обаче зеленото копче се поврежда. И вместо нагоре асансьорът полита надолу... към центъра на Земята, за да стигне на другия ѝ край – точно в Холандия, точно в Миделюм.

 Но четиримата асансьорни пътешественици, вкусили вече свободата на пътешествията, познали силата на приятелството, не искат да спрат дотук. Светът и неоткритите страни ги зоват. И още на първата им среща след благополучното завръщане у дома се случва нещо необичайно – на миделюмския панаир Лаура изчезва в "Магическия кабинет" на тайнствения професор Пински. Тримата приятели се впускат в търсене на похитеното момиче... Чакат ги срещи с укротители на тигри, с гълтачи на саби, с панаирни магьосници и крадци на картини...

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay