Той не ме желае, след като родих. Какво да правя?

Той не ме желае, след като родих. Какво да правя?

Проблемите във връзката след раждане могат да бъдат често срещани. Математически казано, има по-подходящи теми, по които новите родители могат да спорят. Но какво се случва, ако започнете да се чувствате пренебрегнати от партньора си? Оказва се, че и това може да се случи.

"Животът с новородено може да бъде време на огромен преход и трансформация и за двамата родители, тъй като те осъзнават новите си роли и идентичности", казва педагога Адриана Лозада . "Ако не е имало някакво ниво на подготовка за това какво включват тези роли – така че и двамата да сте на една страница, ако щете – тогава човекът, който е родил, със сигурност може да изпита чувство на пренебрегване, ако поема най-много на грижите за бебето... докато в същото време се възстановява от бременност и раждане."

Не е неочаквано да се почувствате претоварени, докато се грижите за ново бебе. Моментите на страх, безпокойство и изтощение са почти гарантирани. И ако сте част от двойка, вашите емоционални, умствени и физически състояния могат потенциално да повлияят на партньорството. Мълчаливото таене на негативни чувства може само да влоши проблемите във връзката след раждане на бебе. Така че, докато емоциите, които човек може да изпита след раждането, са сложни, техните мотивации и причини са разнообразни, комуникацията и разбирането между партньорите са от решаващо значение, за да продължим напред заедно.

Какво причинява всички тези чувства?

"Нормално е да изпитате широк спектър от емоции след всеки голям преход в живота, особено раждането", казва психотерапевтът Ейми Морин. Хормоните могат да играят голяма роля в предизвикването на емоционални вълни , сподели Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG). Естрогенът и прогестеронът, веднъж високи по време на бременност, намаляват след раждането, както и хормоните на щитовидната жлеза.

Една травматична бременност или раждане може да затрудни продължаването напред. Обработката на събития – и обсъждането им с вашия партньор, доверен приятел или терапевт – може да помогне за справяне с болката и да насърчи изцелението.

Той не ме желае, след като родих. Какво да правя?

Помислете също така, че реалността на връщането у дома на ново малко човече, напълно зависимо от другите за оцеляване, може да натежи много. Тази липса на подкрепа може да допринесе за чувство на безпокойство и страх след раждането на бебето.

Защо се чувствам пренебрегнат от партньора си точно сега?

В дните или седмиците след раждането "някои жени може да изпитат негодувание, заедно със стрес и изолация, докато се приспособяват към майчинството", казва Озбърн. "Едно скорошно проучване в Австралия установи, че над една трета от жените съобщават за неудовлетвореност от връзката си през годината след раждането. Въпреки че това проучване е направено при здрави жени, ние също знаем, че подобни чувства се увеличават при жени, страдащи от следродилна депресия.

Ако някой е диагностициран със следродилна депресия след раждането, състоянието може да окаже влияние върху чувството на пренебрежение или негодувание.

Как мога да се свържа отново с партньора си, след като имам бебе?

Първо, опитайте се да не омаловажавате чувствата или преживяванията си. Обръщането към това, което чувствате, и търсенето на помощ е здравословно за вас и всички около вас.

И въпреки че може да е изкушаващо да опаковате чувствата си и да направите всичко възможно да ги игнорирате, недейте. "Потискането на емоциите само ги прави по-силни. Майка, която се опитва да се преструва, че е добре, или такава, която се опитва да игнорира болката си, може да започне да се чувства по-зле. Така че ангажирайте партньора си в разговори, които в началото може да изглеждат трудни. "Ясните очаквания, желанието за работа в екип и откритата комуникация са ключови елементи за балансиран след раждане", казва Лозада.

Как да съобщя на партньора си, че се чувствам пренебрегната?

Добра първа стъпка, казва Лозада, може да бъде "провеждането на спокоен разговор в момент, в който нито един човек не се задейства". Когато обяснявате чувствата си, опитайте да използвате изявления "Аз", които могат да помогнат на партньора ви да се почувства по-малко борбен или в отбранителна позиция.

Той не ме желае, след като родих. Какво да правя?

Например, "Да кажете "Трудно ми е да се справя с прането" ще бъде много по-ефективно от "Ти никога не правиш нищо тук", казва Морин. "Имайте предвид, че партньорът ви не може да спори с емоциите ви. Когато казвате неща като "Уморен съм" или "Разочарован съм", вашият партньор не може да го отрече. Понякога обвиняването може да бъде контрапродуктивно.

В допълнение към споделянето на чувствата ви можете да споделите какво може да ви е необходимо, за да продължите напред. "Бъдете конкретни, като кажете нещо като "Би било наистина полезно, ако можете да измиете чиниите след вечеря" или "Ще намали стреса ми много, ако мога да поспя тази вечер и ще съм благодарен, ако можете да станете с бебето", казва Морин. Ако започнете да виждате промени и усилия, полагани от вашия партньор, за да отговори на вашите нужди, помислете дали да не споделите своята благодарност. "Това може да засили поведението, което искате да виждате по-често", казва Морин.

Повторно свързване след раждане на бебе: Ще се подобрят ли нещата?

Изправени пред ежедневните реалности на ново нормално и вълнуващи емоции, всички връзки са длъжни да изпитат известен стрес. "Понякога партньорът може да се чувства така, сякаш не знае какво може да направи", казва Лозада. Насърчаване на партньор да предложи просто "Как мога най-добре да ви подкрепя?" веднъж на ден може да направи голяма разлика, казва Лозада. И да бъдем искрени един с друг е основата на тази ефективна, конструктивна комуникация. "Опитът да се определи кое би било най-въздействащо изисква честен разговор между двойката, но лично за мен крайното действие би било да поема отговорност за част от психическото натоварване на грижите за новороденото и управлението на домакинството", казва Лозада.

Той не ме желае, след като родих. Какво да правя?

"Под това имам предвид поемането на отговорността, например, да се обадите, за да координирате срещата с педиатъра, да го поставите в календара, и да бъдеш този, който отговаря за това, че чантата за пелени е добре заредена, бебето е облечено, всеки има закуски и вода и ги доставя навреме. Бонус точки, ако това позволява на партньора им да вземе душ, без да се притеснява за бебето.

Каквито и промени да решите да направите вие ​​и вашият партньор, дръжте линиите за комуникация широко отворени. "Продължавайте да се регистрирате, за да говорите как се справяте", казва Морин. "Опишете чувствата си и стъпките, които предприемате, за да се справите с тях. Бъдете отворени да казвате на партньора си от какво се нуждаете постоянно. И се опитайте да се подкрепяте един друг - психически, емоционално и практически - на всяка стъпка от пътя.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay