На български излиза „Куци коне“ от Мик Херон – романът, вдъхновил хитовия криминален сериал с Гари Олдман

„Куци коне“ е изключително забавен шпионски трилър, в който всичко е позволено в духа на творбите на Джон льо Каре

На български излиза „Куци коне“ от Мик Херон – романът, вдъхновил хитовия криминален сериал с Гари Олдман

В месеца на премиерата на "Куци коне" – един от най-хитовите сериали за 2022 г. в стрийминг платформата "Apple TV+" с участието на носителите на награда "Оскар" Гари Олдман и Кристин Скот Томас – на български език се появява и феноменалният едноименен роман, вдъхновил телевизионната адаптация.

"Куци коне" от Мик Херон е първата книга от криминалната трилърова поредица "Блатната къща", носител на престижната награда "Златен кинжал" на британската Асоциация на криминалните писатели. Невероятно напрегнат, сатиричен и с щедра доза британски хумор, той прави читателя част от плашещо реалистична история, в която всичко е позволено. 

Лондон, Англия. Блатната къща e адрес, който не може да бъде открит намерено в телефонния указател, не присъства в никой официален документ или табела. Необичайно и мрачно място, където изпадналите в немилост агенти от британското разузнаване се снишават, за да изкарат остатъка от провалената си кариера, вършейки безсмислена и рутинна работа. Докато се пенсионират. Или пък напуснат.

На български излиза „Куци коне“ от Мик Херон – романът, вдъхновил хитовия криминален сериал с Гари Олдман

Всички "куци коне", както наричат подигравателно служителите на Блатната къща, са се провалили по някакъв начин, за да бъдат преместени там. Някои от тях са объркали важна операция и вече не може да им се има доверие. Някои са се изпречили на пътя на амбициозен колега, без да мислят за последиците. А други просто са станали твърде зависими от бутилката – нищо необичайно за тази професия.

Едно нещо обаче ги обединява – желанието им да се върнат обратно в играта. И повечето от тях биха направили всичко, за да го направят. Дори това да значи, че ще трябва да си сътрудничат един с друг.

Огорчен от неуспеха си и от досадната задача да разписва телефонни разговори по цял ден, Ривър Картрайт е един от "куците коне", на чийто път все пак не бихте искали да се окажете. Когато млад мъж е отвлечен и похитителите му заплашват да излъчат обезглавяването му на живо в интернет, Ривър вижда възможност да изкупи вината си – възможност, която няма как да изпусне.

Но дали жертвата е тази, за която се представя на пръв поглед? И каква е връзката на похитителите с изпаднал в немилост журналист? 

Докато времето до екзекуцията стремглаво тече, Ривър открива, че всеки има свой собствен план. И че "куците коне" понякога са най-бързи. 

В духа на творбите на Джон льо Каре и някои от най-известните британски сериали като "Бодигард" и "Убивайки Ийв", "Куци коне" е невероятно забавен, хитър и изтънчен шпионски трилър, който прави циничен разбор на политиката, вътрешните войни за власт и бюрократщината в британското тайно разузнаване. История, която ще прикове вниманието ви и ще ви погълне от първата до последната страница.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay