„Хубавата Холмиер“ – разкази за живота такъв, какъвто би могъл да бъде

Двайсетте разказа в сборника на писателката Ганка Филиповска предлагат шеметно бягство от шаблонното всекидневие

 „Хубавата Холмиер“ – разкази за живота такъв, какъвто би могъл да бъде

Талантливата писателка Ганка Филиповска ("Сонет 130", "30 щриха за любовта") е човекът, благодарение на чиято веща редакция някои от най-любимите съвременни български романи и сборници са достигнали до читателите. 

На 30 юни светът се подмладява този път под магията на нейното собствено леко бодливо и талантливо перо в сборника с разкази "Хубавата Холмиер"

В 20 вкусни и необичайни разказа лудостта на живота се преплита с магическите нишки на литературата, за да се роди шантава амалгама от реалност, мит и фантазия, в която всяка история дава началото на шеметно бягство от рутината.

Тук ще откриете ангел, който продължава да пише поезия; шивач, чието око не може да остане безразлично към женските прелести; една Пани Дора, която отваря тайна сребърна кутия, за да намери любовта; папагал любовен корифей; бобово растение психотерапевт; клета домакиня, почти решена да извърши чутовен подвиг – да изпече едни люти чушлета; зла орисница, която не искате да каните на кръщенето на детето си.

Тези чудати и не толкова непознати герои оживяват в омайно литературно гурме за ценители, което ще ви разсмее, разплаче и със сигурност ще ви докосне така, както само силната и премислена литература може да направи.

Следвайки безпогрешен повествователен механизъм, граничещ с абсурдното, Ганка Филиповска успява да създаде ударни, кратки и запомнящи се разкази, които разкриват трепетите на човешкото сърце с цялата им непредвидимост и непримиримост.

 „Хубавата Холмиер“ – разкази за живота такъв, какъвто би могъл да бъде

В "Хубавата Холмиер" се преплитат смях и сълзи, комедия и трагедия, реалност и абсурди, за да изваят живота такъв, какъвто е. Или какъвто би могъл да бъде при по-добро стечение на обстоятелствата. 

Ганка Филиповска е родена във Варна и завършила българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Автор е на сборниците с разкази "Сонет 130" и "30 щриха за любовта". Редактира произведения на съвременни български автори и публикува поезия и проза в списанията "Пламък", "Везни", "Знаци" и във вестниците "КИЛ" и "Труд". Награждавана е за поезия в конкурса "Още стихове за вечните неща" и за разказ в "Състояние на полет" и в "Елате ни вижте".


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay