„Джони грабна пушката“ е една от най-ярките антивоенни книги на всички времена

„Забраняван по време на Втората световна война, романът остава ярък образец на антивоенната литература

„Джони грабна пушката“ е една от най-ярките антивоенни книги на всички времена

Светът все още не се е възстановил от травмите на Първата световна война, когато носителят на "Оскар" Долтън Тръмбо пише разтърсващия роман "Джони грабна пушката". Една от първите антивоенни книги, превърнала се в безпощадна критика на безмилостните и жестоки времена, в които потъват животите на милиони невинни, този роман вдъхновява няколко поколения творци, включително и баладата "One” на "Metallica”.

След близо 40 години отсъствие на родния пазар и в разгара на войната в Украйна безсмъртната творба на Тръмбо се появява отново в ново луксозно издание с твърди корици и в приковаващото оформление на талантливия Дамян Дамянов.

Смазваща в своята откровеност,  "Джони грабна пушката" рисува уродливия портрет на войната през живота на обикновен човек, оказал се на границата между живота и смъртта.

„Джони грабна пушката“ е една от най-ярките антивоенни книги на всички времена

Първата световна война започва "като летен фестивал – с издуващи се рокли и златни еполети". Многохилядни тълпи аплодират от тротоарите, докато "накичени имперски височества, светлейшества, фелдмаршали и други подобни глупци" дефилират из столиците на Европа начело на бляскавите си легиони.

И в тези времена на "щедрост и великодушие" едно момче оставя майка си и сестрите си, за които се грижи, за да се отправи към фронта в защита на родината и да загуби толкова много…

Защото Джо е ранен. Неговата храна месеци наред са били шрапнелите и барута. Но вече не може да вкуси дори и тях. Останал глух, сляп, ням, без ръце и крака, за Джони светът е далечен и чужд. Останал без живота, за добрия Джони и смъртта е недостъпна.

А войната чака със зейнала паст, в която да потънат още милиони съдби. И бъдещето на цялото човечество.

Историята на Джони – от невинността му в предвоенния живот, през военните ужаси и осакатяването, до нравственото възраждане и окончателното му жизнеутвърждаване – всъщност се превръща в историята на съзряването на ума. 

"Джони грабна пушката" от Долтън Тръмбо е оцелелият дух на "девет милиона трупа по-късно" на "последната романтична война". Роман, който поставя на прицел света палач, превръщащ човешките мечти в инструмент на насилието и абсурда.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay