10 навика в кухнята, които могат да бъдат опасни

10 навика в кухнята, които могат да бъдат опасни

Готвенето у дома има много предимства. Храната, която сами приготвяме вкъщи обикновено е по-полезна и най-важното- знаем какво сме сложили в ястието, което сме приготвили. Освен това, в момента нямаме много голям избор- налага се да приготвяме храната си вкъщи. 

Има обаче някои навици, които имаме в кухнята, които могат да бъдат много опасни. Ето някои от тях:

1. Размразяване на месо навън

Температурният диапазон, който се счита за рисков за съхраняване на храна, е от 5°C до 60°C. При тази температура вредните хранителни бактерии могат бързо да растат. Ето защо винаги трябва да размразявате месото само в хладилника или в микровълновата печка.

2. Измиване на сурово месо 

Имаме грешното схващане, че когато изплакнем нещо, го почистваме - обаче това не е вярно в случая с месото. Измиването на сурови птици, говеждо, свинско, агнешко или телешко месо преди готвене не се препоръчва от специалистите. Причината за това е, че бактериите от месото лесно могат да се разпространят в други продукти, повърхности и прибори.

3. Охлаждане на храната, преди да я сложите в хладилника

Това правило се дължи на същата причина, поради която размразяването на месо отвън е лоша идея: бактериите бързо растат при температури от 5 ° C до 60 ° C. Ето защо може да бъде наистина опасно да оставяте бързоразвалящите се продукти извън хладилника за повече от час или 2.

4. Опитване на храна, за която имате съмнение, че е развалена 

Невъзможно е да се разпознаят опасните бактерии по външния вид или вкус на храната. Въпреки това, дори малко количество от такива бактерии може да доведе до сериозно хранително отравяне. За да избегнете това, изхвърлете храната, ако имате съмнения, че е развалена. 

5. Опитване на сурово тесто

Никога не трябва да ядете сурови яйца под каквато и да е форма. Има голяма вероятност те да съдържат бактерията, известна като салмонела, която е доста опасна за хората. Освен това, не опитвайте сурово тесто, дори и без яйца, защото брашното може да носи E. coli, което може да причини различни инфекции.

6. Оставяне на маринована риба или месо извън хладилника

Вече няколко пъти споменахме колко е опасно да оставяте месо извън хладилника. Много хора имат навика да мариноват месото и да го оставят извън хладилника, но това е много опасно. 

7. Недостатъчно изпичане на месото или рибата

Месото и рибата са безопасни за консумация, само след термична обработка на определени градуси. Това е най-добрият начин да се гарантира, че всички бактерии са изчезнали. Недопичането на тези продукти може да бъде опасно. 

8. Пропускане на измиването на ръцете преди готвене

Бактериите живеят на всички повърхности, дори на нашите ръце. Представете си колко неща докосвате през деня и когато започнете да готвите, без да миете ръцете си, можете да прехвърлите всички тези бактерии в храната си. И не забравяйте да миете ръцете си и след като приключите с готвенето, както и по време на готвенето, когато пипате различните продукти. 

9. Купуване на пиле, инжектирано с вода

Често пилетата са инжектирани с вода, за да тежат повече. Това обаче може да повлияе на вкуса на месото, както и на хранителните му качества, така че внимавайте какво месо купувате. 

10. Излагане на меда на високи температури

Медът губи полезните си свойства при високи температури, така че слагането му в чая не е особено добра идея. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay