14 храни, които често съхраняваме неправилно

14 храни, които често съхраняваме неправилно

Свикнали сме да съхраняваме всичко в нашите хладилници: плодове, зеленчуци, сладкиши, хляб. Някои хора също съхраняват сосове, маринати и консерви в хладилниците си, за всеки случай. Но често това всъщност може да бъде вредно за продуктите. 

Направихме малък списък с храни, които вероятно съхранявате неправилно:

Неща, които трябва да се съхраняват в шкаф и скрити от слънчевата светлина:

Хлябът е най-добре да се съхранява в плътно затворена кутия за хляб с малко сол, която ще го предпази от мухъл. Ако оставите хляба в торбичката от супермаркета, той ще остане мек, но има огромен шанс да бъде покрит с плесен след няколко дни. Пластмасовите торбички не позволяват на хляба да "диша" и създават висока влажност, която гъбичките наистина обичат. Въпреки това, съхраняването на хляб в хладилника също не е най-добрата идея, тъй като при по-ниски температури водата се изпарява значително по-бързо и така хлябът ще се развали много бързо.

Шоколадът се съхранява лесно. Най-добре е да се съхранява на студено, тъмно място. И не бива да го поставяте в хладилника. Температурната разлика ще доведе до появата на малко кондензирана вода на повърхността, която се превръща в бяла плака. Това не влияе на вкуса, но кара шоколада да изглежда много непривлекателен. 

Смята се, че медът няма определен срок на годност. Почти може да се съхранява завинаги. Най-важното е да го съхранявате правилно. Трябва да съхранявате меда на студено, тъмно място, но не и в хладилника. В хладилника той може да се кристализира и да загуби част от полезните си свойства.

Зехтинът трябва да се съхранява на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Но не го поставяйте в хладилника си: ниските температури водят до образуването на бели парчета в маслото - това е кондензирана вода.

За да запазите лука и чесъна свежи за дълго време, най-добре е да се поставят на студено сухо място, например малка кутия в шкафа. Ако имате много лук, можете да го нанижете и да го закачите да виси на тъмно място. В хладилника, лукът и чесъна ще се развалят по-бързо. 

Неща, които могат да се съхраняват на кухненски рафт или на маса:

Портокалите и други цитрусови плодове могат да се съхраняват на кухненската маса. Те няма да се развалят скоро. Не ги слагайте в хладилника - ниските температури ще направят плодовете по-малко вкусни и по-малко полезни за вашето здраве.

Съхраняването на авокадо е трудна задача. Ако плодът е узрял, можете да го държите в хладилника, тъй като ниските температури ще го запазят по-дълго време. Но ако плодът все още не е напълно узрял, не трябва да го държите в хладилника, защото студът ще забави процеса на зреене.

Краставиците могат да се съхраняват в хладилника, но само за няколко дни. Ниската температура ще накара краставиците да изгният много бързо. За да запазите зеленчука свеж възможно най-дълго, трябва да го държите извън хладилника.

Патладжанът просто не издържа на ниски температури. В хладилника тези зеленчуци ще станат меки и ще загубят всичките си добри качества много бързо. По-добре е да се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Поставянето на доматите в хладилника ще ги накара да загубят естествения си вкус и ще ги направи безвкусни. Студеният въздух забавя естествения процес на зреене на доматите и унищожава тънките мембрани вътре в тях. Това прави доматите по-малко сочни. Те трябва да се съхраняват на стайна температура в добре вентилирана кошница или кутия. 

Нещата, които е най-добре да съхранявате в хладилника:

Домакините често спорят за най-доброто място за съхранение на яйца. Някои казват, че могат да останат свежи само в хладилника, а други казват, че трябва да се съхраняват на стайна температура. Едно е сигурно- не трябва да слагате яйцата на вратата на хладилника, защото температурната разлика може да ги накара да се развалят по-бързо. Също така е препоръчително да изваждате яйцата от опаковките, в които се продават. 

Брашното привидно се съхранява лесно, но всъщност не е така. Високата влажност и високите температури могат да доведат до появата на буболечки и мухъл в брашното. Най-добрият вариант е затворен буркан, който се съхранява в хладилника или в шкафа. 

Въпреки че много от нас съхраняват ядките на стайна температура, това не е най-добрият вариант. Някои от тях (например бадеми и орехи) могат да се съхраняват само 1-2 седмици при високи температури и след това ще се развалят. 

По-добре е да предпазите ядките от слънчева светлина, влажност и високи температури. Те трябва да се съхраняват в хладилника. По този начин те могат да се съхраняват до 9 месеца.

Целината, за разлика от магданоза, трябва да се съхранява в хладилника. Но не я увивайте в пластмасово фолио - това ще я накара да изгние. Можете обаче да използвате алуминиево фолио.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay