3 ключови фактора за здрави взаимоотношения

3 ключови фактора за здрави взаимоотношения

Клинични психолози и създатели на емоционално фокусирана терапия за двойки, откриват три ключови фактора, които трябва да притежават взаимоотношенията, за да бъдат наистина здрави. Те отбелязват, че когато двойките се карат помежду си и това е един от онези видове кипящи спорове, всъщност не става въпрос за чиниите, боклука или дори парите, както много двойки си мислят, че е. Когато отношенията не са сигурни и партньорите се чувстват откъснати един от друг, всякакъв вид съдържание прави основателна причина за битка. Това съдържание обаче не е това, за което се води битката. Това, за което те наистина спорят, е ключовият въпрос "до мен ли си?"

Партньорите се питат един друг "До мен ли си?"

Специалистите предлагат на партньорите пътна карта за осигуряване на взаимоотношения, за да им помогнат да отговорят утвърдително на въпроса "до мен ли си". Те отбелязват трите фактора, които трябва да присъстват, за да се отговори с "да" на този ключов въпрос. Ключовите фактори в здравите взаимоотношения са: достъпност, отзивчивост и емоционална ангажираност. Ако искате да подобрите връзката си, започнете да се съсредоточавате върху увеличаването на тези качества заедно.

Достъпност

Първата ключова съставка в здравите взаимоотношения е достъпността. Хората трябва да се чувстват така, сякаш техният партньор е достъпен за тях. За да увеличите достъпността във връзката си, обърнете внимание на партньора си и бъдете чувствителни дали изглежда, че той се опитва да ви достигне. Често може да е трудно да протегнете маслинова клонка, така че вашият партньор може да се опита да ви достигне след кавга, но по мек начин. Опитайте се да бъдете отворени към това. Също така е важно да сте на разположение, за да слушате. Толкова много пъти хората просто искат да бъдат изслушани от партньорите си и копнеят за съчувствие, но получават нежелана реакция. Можете да увеличите достъпността си, като просто слушате и утвърждавате как се чувства вашият партньор.

3 ключови фактора за здрави взаимоотношения

Отзивчивост

Втората ключова съставка в здравите взаимоотношения е отзивчивостта. Това може да изглежда очевидно, но все пак ще го кажем. Когато вашият партньор дойде при вас, откликнете. Ако всъщност сте недостъпни, защото правите нещо друго, уведомете ги и ги уверете, че техните притеснения са важни за вас. Намерете по-късно време, когато можете да се съберете, за да обсъдите проблема и действително да изпълните този ангажимент. Когато партньорите започнат да не отговарят един на друг, те отварят връзката си за всякакви проблемни възможности. Вместо това останете свързани и обърнете внимание на половинката си.

3 ключови фактора за здрави взаимоотношения

Емоционална ангажираност

Третата ключова съставка в здравите взаимоотношения е емоционалната ангажираност. Емоциите не винаги са били добре разбирани, но повече изследвания водят до по-добро разбиране за тях. Експертите твърдят, че любовта е наистина емоционална връзка повече от всичко друго и изследванията в областта на неврологията, психологията и биологията изглежда подкрепят това твърдение. Следователно е от решаващо значение партньорите да бъдат емоционално ангажирани един с друг. Не само е важно да се интересувате от емоционалното преживяване на партньора си и да сте любопитни за тях, но трябва също така да го уведомите. Колкото по-емоционално ангажирани са партньорите един с друг, толкова по-силна е връзката им.

3 ключови фактора за здрави взаимоотношения

Следващия път, когато влезете в една от тези кипящи битки с партньора си, спрете, поемете дълбоко въздух и се запитайте за какво всъщност се карате. Вероятно и двамата се борите да видите дали сте там един за друг и колко наистина имате значение един за друг. Увеличете вашата достъпност, отзивчивост и емоционална ангажираност и караниците ще започнат да бъдат по-лесни за преодоляване, тъй като те наистина ще бъдат само за чиниите, боклука и разбира се, парите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay