5 начина да изградите живота си отново след развода

5 начина да изградите живота си отново след развода

Винаги сме възприемали брака като знак на признание за вярност и доверие. Макар, че живеем в модерни времена, в които хората се женят все-по рядко, то за мнозина подписът е висша цел в живота. Но, за съжаление, понякога пътищата ни с любимия човек се разделят и спираме да гледаме в една посока. Вследствие на едно или друго много обвързани двойки слягат край на своите взаимоотношения като се развеждат.

Със сигурност разводът води след себе си множество негативни емоции и може да създаде у хората чувство на безпомощност. Но каквото и да изпитвате, едно е сигурно - тези фактри не определят живота ви и вие трябва да продължите напред, изграждайки живота си отново.

Но как да го направите?

Обърнете се към професионална психологическа помощ

Приятелите и семейството са онези, които винаги ще ви подкрепят в трудни моменти. Но все пак вашата психика е лабилна, вследствие на негативните събития и е добре да се обърнете към специалист, който ще ви помогне да се справите с мрачните мисли. Имайте предвид, че трудните моменти като развод могат да разклатят дори приятелствата, тъй като хората не винаги знаят как да реагират.

Обмислете намирането на терапевт, който да ви преведе през някои от най-мрачните дни на развода. Можете да извлечете три основни ползи, които ще ви помогнат да се адаптирате към новия си живот: можете да научите стратегии за намаляване на стреса, да говорите за чувствата си и да получите честна обратна връзка и да научите техники за справяне. Ако имате деца, те също могат да станат част от този полезен процес.

Грижете се за себе си

Вероято по време на брака сте били неотлъчно до съпруга и децата си и сте ги подкрепяли неуморно. Но дали не сте забравили да се погрижите за себе си? Ако досега сте се поставяли на последно място, заради общоприетите правила, то сега е моментът да излезете на преден план. Започнете плавно - отидете на фризьор, организирайте обеди или вечери с приятели, отидете на шопинг. Доказано е, че дори 20 минути из рафтовте на някой любим магазин могат да се отразят положително на настроението ви. По този начин ще освободите ума си за нови и вдъхновяващи начинания.

Променете рутината

Рутината е онова нещо, което може истински да ви потисне, особено в моменти, в които всекидневните ви действия ви напомнят, за един разбит брак. Правете малки стъпки. Създаването на нови процедури или ритуали - преди вечеря, след вечеря, преди лягане, изисква предпазливост. Но в крайна сметка, перспективата и позитивното отношение могат да помогнат на нещата.

5 начина да изградите живота си отново след развода

Съставете си списък с цели и мечти

Разведените хора имат нужда от цялата положтелна енергия на свете. Списъкът има за цел да ви държи вдъхновени и мотивирани, докато работите за постигане на целите си една по една. Предполага се, че докато сте с изпълнени чувство на гордост намалявате шанса да съжалявате за провалената връзка. По този начин ще се приспособите лесно към живота след развода.

Върнете се към хобитата си

Вероятно по време на брака сте пренебрегвали онези дейности, които са ви носели радост в името на грижите за семейството. Те ще ви помогнат да се насладите на живота - идея, която може да ви убягва в момента.

***

Гледайте интервюто ни с психолога и сексолог д-р Габи Петрова, която разясни пред нас защо все по-мало хора се женят и защо почти всеки брак завършва с равод в днешо време:

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay