Прегаряне на работното място: Как да се справим?

Прегаряне на работното място: Как да се справим?

Прегарянето на работното място е ситуация, с която толкова много хора се сблъскват редовно. Не винаги е лесно да изпитвате любов и ентусиазъм към работата си ден след ден. Както при всяка кариера, то и при вас непрекъснто се редуват добри и лоши дни. Прегарянето обаче е проблем, свързан със стреса, който може да окаже сериозно влияние върху живота и работата ви. Признаците на прегаряне на работа включват липса на мотивация, страх от ходене на работа, липса на концентрация, промени в навиците за сън или физически заболявания като стомашни проблеми и главоболие.

Има няколко причини, поради които човек може да изпитва прегаряне, свързано с работата му. Може би се чувствате претоварени от количеството работа, което се очаква от вас, смятате, че сте третирани несправедливо или работната ви среда е хаотична и токсична. Наличието на лош баланс между работа и личен живот е друг ефект от прегарянето. Това също може да доведе до сериозни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, депресия, безсъние и др.

Въпреки че може да е трудно да се справите с този тип ситуация, има начини да се върнете в правия път. Ако изпитвате прегаряне от работата, може би е време да поемете контрола и да направите някои промени.

Погрижете се за психичното си здраве

Един от начините да си помогнете да предотвратите или победите чувството на прегаряне от работа е като отделите дни, които да посветите на психичното си здраве, т.е. да сте далеч от работа и други житейски задължения, за да се съсредоточите върху себе си и да презаредите своите социални, умствени, физически и духовни батерии. Денят, определен за вашето психичното здраве може да изглежда различно за всеки. Понякога става въпрос просто за почивка и релаксация. Може би искате да поспите допълнително, да вземете гореща вана, да си направите масаж или дори да направите леки упражнения. Излизането сред природата също може да бъде много полезно през това време.

За други денят на психичното здраве може да е прекарване на безгрижно време с любимите хора. Това може да е нещо толкова просто, като да отидете на вечеря с приятели, да организирате игри или да излезете на среща с половинката си. Някои хора се отдават на организиране на мислите си или дори в разчистване на жилищното пространство. Воденето на дневник и медитацията също са чудесни възможности да ви помогнат да се отпуснете и да презаредите.

Това време, отделено на вашето присично здраве може да е много полезно, но ако негативните чувства не изчезват, тот това означва, че имате нужда от генерална промяна в живота си.

Преоценете ситуацията в работата си

Ако откриете, че правите всичко по силите си, за да се опитате да преодолеете прегарянето на работа, може би е време да преоцените ситуацията там. Това може да означава, че е време да включите своите ръководители или човешки ресурси. Говорете с шефовете си защо смятате, че изпитвате прегаряне и вижте дали можете да предложите решение, което да е от полза и за двама ви, за да можете да си поставите цели да свършите повече работа, без да се чувствате претоварени. Въпреки това, ако те не ви подкрепят или смятате, че нямате друг избор, може да помислите за промяна.

Време ли е да започнете да търсите нова работа? Промяната може да не ви отърве от прегарянето, което чувствате. Помислете добре каква част от вашето прегаряне се дължи на работата ви и каква е причинена от вашите собствени действия, като например липсата на време за самообслужване. Наличието на някой безпристрастен, с когото да говорите за ситуацията, също може да се окаже много полезно. Независимо дали е любим човек или професионалист, получаването на външно мнение и съвет може да е точно това, от което се нуждаете, за да вземете решения, които могат да повлияят на живота ви.

Прегарянето на работа е реален проблем, който трябва да се реши възможно най-скоро, за да се предпазите от проблеми със здарвето!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay