Ефективни ли са натуралните дезинфектанти?

Ефективни ли са натуралните дезинфектанти?
Pexels

По време на кризата, която преживява света, непрестанно получаваме съвети за почистване и дезинфекция. Поради ограниченото количество спирт, дезинфектанти и други подобни продукти, често се говори за дезинфекция с натурални продукти. Лекарите и експертите обаче твърдят, че натуралните продукти не са ефективни. 

Продуктите, които съдържат алкохол или водороден пероксид, наистина могат да ви помогнат да се защитите. Етанолът уврежда клетъчните мембрани и протеини. Окислители, като водороден прекис, увреждат мембраните и липидите. Те са достатъчно силни, за да убиват микробите. 

Ефективни ли са натуралните дезинфектанти?Pexels

Водородният пероксид може да се използва в закупената от магазина концентрация от 3% или да се разрежда до 0,5% концентрация. Напръскайте повърхностите с него и оставете за 1 минута, преди да избършете. 

Нека изясним въпроса с алкохола. Не можете просто да използвате какъвто и да е алкохол. Бутилката водка, която имате в хладилника, няма да помогне. Трябва да използвате етилов алкохол, изопропилов алкохол и етанол, 70%. Ако го разредите с вода - две трети алкохол и една трета вода, това би трябвало да бъде ефективен дезинфектант. 

Как стоят нещата с натуралните дезинфектанти? 

Могат ли етеричните масла да убиват микробите?

Ефективни ли са натуралните дезинфектанти?Pexels

Вероятно сте чували твърдения, че едно или друго етерично масло има впечатляващи дезинфекционни сили. Има доказателства, че някои етерични масла имат антимикробни свойства, но няма много доказателства, че едно етерично масло има толкова широк диапазон на антимикробни свойства, за да бъде препоръчително да се използва като дезинфектант. 

Ами оцет или лимонов сок, те имат дезинфектиращи свойства, нали?

Ефективни ли са натуралните дезинфектанти?Pexels

И оцетът, и лимонът имат дезинфектиращи свойства. Но тези разтвори не са одобрени дезинфектанти. Техните активни компоненти, оцетна киселина в оцет и лимонена киселина в лимони обаче, са регистрирани в EPA активни съставки.  Защо киселините са ефективни? Дезинфектантите на базата на киселини променят pH на средата на микроорганизма, нарушават връзките на нуклеиновите киселини и също въздействат на протеините.

Парата ефективен начин за дезинфекция ли е?

Всъщност тя се използва от болниците за дезинфекция и стерилизация, така че определено е ефективен метод. Парата унищожава ензимите и протеините на микроорганизмите. Например, парата във вашата съдомоялна унищожава бактериите и микробите от съдовете. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти