Събудете заспалата си енергия!

Съществуват практики, които умело събуждат енергийните нива, помагайки ни не само да изглеждаме, а и да се чувстваме добре и в пълна хармония със себе си

Събудете заспалата си енергия!

Ежедневието ни подлага на куп привидно дребни изпитания, които обаче в дългосрочен план натоварват трайно както физическото, така и емоционалното ни състояние.

За щастие обаче съществуват практики, които умело събуждат енергийните нива, помагайки ни не само да изглеждаме, а и да се чувстваме добре и в пълна хармония със себе си. Именно за най-ефективните сред тях ще си поговорим в детайли днес, в рамките на темата на месеца в Jenite, посветена на холистичната медицина. Ако превърнете тези методи в част от ежедневието си, неусетно ще възвърнете жизнения си тонус и ще се чувствате по-готови от всякога да се гмурнете в морето от предизвикателства, посрещайки с отворени обятия всеки следващ ден.

Дишайте!
Това, което всеки от нас прави напълно инстинктивно, веднага след като се появи на този свят. Всъщност, именно дишането е най-често извършваната от човек дейност - средно около 20 хиляди пъти на ден. Знаехте ли обаче, че организмът ви е в състояние да изхвърли над 90% от натрупаните токсини чрез правилно дишане?

За да не бъдем голословни, ще ви дадем и няколко практически съвета, отговарящи на въпроса що е то правилно дишане. Като за начало, изключително важно е да се научите отново (да, отново, защото като бебета сте правили точно това) да дишате, поемайки въздух дълбоко в корема си, а не на плиткото ниво на гърдите. Тъкмо по този начин до мозъка достига най-голям приток на кислород и така той получава ясен сигнал, че се чувствате спокойни.

А ето и как да реагирате, ако усетите внезапен отлив на енергия, носещ със себе си и неизбежните загуба на концентрация и чувство на умора: Запушете едната си ноздра и вдушайте дълбоко през другата. Задръжте за три секунди, след което отворете запушената ноздра и блокирайте другата. Задръжте за още три секунди, след което започнете да издишвате рязко и "на порции”, все едно духате свещ.

Ако пък страдате от хронична умора и никога не се чувствате истински отпочинали, независимо от това колко спите, пробвайте това дихателно упражнение: поставете езика си така, че върхът му да докосва небцето ви. От тази позиция поемете въздух дълбоко и със съскащ звук. Задръжте така възможно най-дълго, след което издишайте бавно и плавно през носа.

Обърнете се към слънцето
Буквално. Със сигурност сте чели за поне един случай, в който човек се храни единствено и само със слънчева енергия при това в продължение на години. Е, няма да ви караме да изпадате в толкова крайни състояния, но ви предлагаме да презаредите батериите си с медитация, която се изразява в гледане на слънцето в продължение на 20 минути по изгрев или по залез. Имайте предвид, че положителната промяна, изразяваща се в мощен прилив на енергия, няма да настъпи веднага, но пък ще бъде постоянна. Затова е нужно да се въоръжите и с немалка доза търпение. А като споменахме хранене…

Променете менюто си
Съветваме ви да "изгоните” пшеницата и тестените продукти от дневното си меню. Първоначално това може да ви се стори радикално решение, но алтернативите, на които може да разчитате, са повече, отколкото сте си представяли, и съвсем не отстъпват по вкус, дори напротив. Затова обърнете специално внимание на елдата, нахута, лимеца, боба, граха и лещата.

Не забравяйте, че организмът се нуждае ежедневно от "жива” храна – най-вече сурови, сезонни плодове и зеленчуци. Към енергията, която ще ви донесат те, добавете и допълнителния заряд на минералните соли. Ако преди закуска приемате по 3 таблетки от Шуслерова сол №5 калиев фосфат, това ще ви гарантира прилив на сили и добро настроение през целия ден. Калиевият фосфат е известен като биохимичното енергизиращо средство. Той балансира нервната система, така че като бонус ще ограничи желанието ви за прекомерно похапване поради стрес.

И на последно, но не и по значение място…
Вода, вода и пак вода! Правилото е повече от просто - дневното количесво живителна течност, от която организмът ви се нуждае, се равнява на 40 мл на килограм живо тегло. Например, ако тежите 55 килограма, трябва да изпивате по 2200 мл вода всеки ден. В това число категорично не влизат кафетата, газираните напитки и другите "глезотийки”, чиято консумация също ви съветваме да ограничите, за сметка на например зелен или бял чай в здравословни дози.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay