Наистина ли мъжете са по-добри лидери от жените?

Отговорът едва ли ще ви изненада...

Наистина ли мъжете са по-добри лидери от жените?

Разпространеното с времето мнение, че мъжете са "родени” за лидерската позиция, докато жените, които искат да се "окичат” с такава, трябва да работят много, за да получат уважението и страхопочитанието на своите подчинени, за щастие, все повече започва да бъде развенчавано.

Не е тайна обаче, че жените все още продължават да бъдат приемани с резерви, когато заемат ръководна длъжност. Не съществуват закостенелите предразсъдъци отпреди 50 и повече години, но и все още като че ли обществото не е пораснало достатъчно от гледна точка на толерантността.

Затова днес ще се позовем на науката, за да проверим по-добри лидери ли са жените от мъжете и имат ли почва всички онези стереотипи, които преследват нежния пол по пътя му към върха.

Данните от проучване на Harvard Business Review се основават на оценки, дадени от работници на техните ръководители. Ефективността на лидерите е установена на базата на притежание на 16 компетенции, които са считани за най-важни за един истински лидер и са събрани в рамките на 30-годишни изследвания. Въпросите включват питания от типа "Колко добър е вашият ръководител в задължението си да вдъхновява и мотивира?”

Наистина ли мъжете са по-добри лидери от жените?

Изследването е направено сред общо 7280 лидери, които работят както в публичния, така и в частния сектор. Сред тях има топ мениджъри, супервайзъри и ръководители на други нива. Първият факт, който едва ли ще изненада някого, е, че мнозинството от ръководителите в изследваните компании са мъже (64%).

В способността си да изграждат добри взаимоотношения със своите подчинени и да спомагат за успешното им развитие, жените са посочени като по-добри от мъжете. Предимствата на лидерите от женски пол не се изчерпват с тези категории. В много от случаите работниците посочват жената като по-ефективен ръководител от мъжа и ефективността на шефката като цяло е по-висока от тази на шефа.

В 15 от общо 16-те разглеждани компетенции дамите са оценени по-високо от господата. Те "побеждават” дори в категории като поемане на инициатива и постигане на резултати - професионални полета, в които доскоро мъжете бяха смятани като единствената ефективна работна ръка.

Мъжете пък отбелязват значително предимство над жените само в една категория - способността да развиват стратегическа перспектива.

Тайната на успеха на жените може наистина да се дължи на факта, че им се налага да работят по-усърдно, за да докажат себе си. Което показва, че обществените предразсъдъци могат да бъдат най-силният мотиватор за една жена да докаже себе си и своите способности.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay