Нормално ли е да умираш от страх от раждането?

Естествено е да сте притеснени за раждането. Но ако сте толкова притеснени, че не искате да го направите, важно е да помолите за помощ!

Нормално ли е да умираш от страх от раждането?
Pexels

Притеснението за раждане е много често срещано явление. Раждането е голямо събитие в живота, така че не бъдете строги към себе си, защото изпитвате тези чувства.

Не забравяйте, че няма да се изправите сами пред това. Ще имате акушерка, която ще бъде там, за да ви подкрепя и да се грижи за вас. Те имат богат опит в подпомагането на жени по време на раждане и могат да ви предложат облекчаване на болката  в малки или по-големи дози, в зависимост от това как се чувствате.

Може да намерите за полезно:

  • кажете на вашата акушерка как се чувствате, тъй като те може да са в състояние да ви успокоят
  • говорете с някого, на когото имате доверие, като вашия партньор, приятел или член на семейството
  • започнете да мислите как искате да родите и направете план за раждане  – това може да ви помогне да се почувствате по-организирани и контролиращи случващото се
  • намерете местен предродилен клас  – това ще ви даде възможност да се срещнете с хора в подобна ситуация и да разберете повече за това какво се случва по време на раждане
  • опитайте хипнораждане, което може да ви помогне да се отпуснете
  • опитайте да намалите стреса
  • помолете хората да не споделят историите си за раждане с вас, ако не го намирате за полезно
  • научете повече за положителните неща, за да се подготвите за раждането
  • изберете партньор за раждане, който знае как да ви успокои
  • избягвайте да четете женски истории за драматични раждания онлайн – не забравяйте, че жените са много по-малко склонни да споделят истории за прости и леки раждания.

Токофобия

Рядко е, но някои жени се страхуват толкова много от раждането, че не искат да го преживяват, дори ако наистина искат да имат бебе. Това се нарича токофобия и може да се случи при всяка бременност. Силният страх от раждането също може да повлияе на решението им как да родят бебето си.  

Жените със силен страх от раждането често също имат депресия или тревожност

За други хора може да е трудно да разберат как някой може да бъде толкова уплашен от нещо, което смята за "толкова естествено". Но токофобията е състояние на психичното здраве и жените, които я имат, се нуждаят от лечение и подкрепа.

Някои жени имат силен страх от раждането, защото са имали травматично раждане. В този случай те може да имат посттравматично стресово разстройство. Това е различно състояние от токофобията и изисква различно лечение.

Какво трябва да направя, ако се страхувам от раждането?

Кажете на акушерката или лекаря си как се чувствате възможно най-рано по време на бременността. Може да успеят да ви успокоят. Не забравяйте, че безпокойството е състояние на психичното здраве, а не признак на слабост, нещо, което ще изчезне от само себе си или което просто трябва да "превъзмогнете". Вашата акушерка или лекар няма да ви съди за тези чувства и ще се съсредоточи върху получаването на правилната грижа и подкрепа за вас.

Ако тревожността ви е тежка, трябва да бъдете насочени към специалист по психично здраве за бременни жени. В идеалния случай това трябва да е някой с опит със страхове от раждане.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay