Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчност

Експлозия от цветове грабва вниманието и оставя следа в съзнанието

Една-единствена снимка, правена от Антония Гласкова, е достатъчна да ви пренесе в един загадъчен свят, изпълнен с красота. Нейните кадри веднага грабват вниманието и са способни да ви накарат дълго време да се взирате в тях. 

Специално за Jenite.bg Антония разкри подробности от своя вълшебен свят на фотографията... 

Откога се занимаваш с фотография професионално? Кои бяха първите неща, които снима?
Първия DSLR си го взех преди 3 години. Веднага започнах да снимам цветенца и домашна украса... След 2 седмици цъкане реших, че снимките ми не са толкова невероятни, колкото ми се иска и започнах да разпитвам приятели с камери какъв обектив да си взема.

Всички ми зададоха въпроса "А какво искаш да снимаш?" и тогава наистина се зачудих какво всъщност искам. Започнах по-упорито да пробвам различни жанрове, докато не открих портретите, но не тип репортажи. Много се натоварвах като гледах после снимките. И така, вече трета година снимам основно художествени портрети.

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Защо специализира тъкмо в модната и портретна фотография?
Защото ми харесва да се пренасям в един друг свят, където мога да създавам свое фентъзи виждане. Като ученичка исках да стана художник, и то по-точно conceptual artist, но за целта трябваше да науча перфектно анатомия, която така и не усъвършенствах.

Намерих начин да изразявам идеите си с помощта на светлината и реални хора. Най-хубавото нещо е, че всички хора са различни – различни лица, черти, форма на тяло.

Кой е най-трудният момент, който си имала по време на снимки?
Веднъж, когато трябваше да снимам цял ден в студио, моделът имаше 4 различни визии. След заснемането на първата синхронизатора отказа и се наложи да мисля алтернативни идеи за осветяване и постигане на добри резултати.

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Кое е най-голямото предизвикателство при снимането на хора? Как предразполагаш своите модели?
Най-голямото ми предизвикателство всеки път, когато снимам някого за пръв път, е да го предразположа. Всеки човек е различен и подходът е различен. Старая се моделът да се чувства комфортно в средата, в която се намира в момента, сякаш не съм там да снимам. 80% от моделите, които съм снимала, не се занимават професионално с това. Доста от тях за пръв път се снимат по този начин въобще, което ми помогна да разбера, че снимките могат да се получат невероятни, стига да се довериш на окото на фотографа.

Какво е мнението ти за актовата фотография? Къде е границата между еротиката и пошлостта?
Обожавам актова фотография. Тази година имах удоволствието да участвам във фотографския формат "Бодиграфия" 2014 и беше невероятно изживяване. Има още много снимки за показване от там.

Еротика и актова фотография са 2 различни неща. Еротиката може да бъде представена тип Playboy, но има и възможност да се вкара онази нотка "арт", която веднага ще се усети от зрителя и няма да я възприеме за пошла. Актовата фотография е нещо съвсем различно, там не се залага на различията между половете, ами се подчертава красотата и извивките на тялото, както и геометрията, дадена ни от природата.

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчност

Откъде идва страстта ти към dark излъчването?
Не знаех, че снимките ми се възприемат за dark! Аз не ги възприемам по този начин. Но вероятно имам влияние от музикалното ми предпочитание. Наистина нямам обяснение... просто така го чувствам, така го правя.

Какво е модата за теб?
Личен стил и предпочитания. Начин да изразиш себе си.

Какво те дразни в облеклото на жените в България? А на мъжете?
Не бих казала, че се дразня на визията на някого. Всеки си има свой стил и пречупва общите разбирания през своята призма. Няма ултимативен начин на обличане, просто има стилове, които се доближават до твоя собствен или не. Но дори така да е, обичам да гледам различни хора с различен стил на обличане. Това ме вдъхновява и ми дава идеи!

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Какво не би снимала за нищо на света?
Репортажна фотография по време на война, няма да издържа на гледката.

Какви качества трябва да притежава наистина добрият фотограф?
Ако снима хора, трябва да е психолог поне донякъде, да бъде общителен, да не се притеснява от факта, че не му се получава снимката, ами да продължава да опитва варианти, докато не се получи. Разбира се, че трябва да има технически познания, но е важно да притежава усет към ситуацията и човека, когото снима. Това се придобива с опит, никой не се е родил научен!

Коя жена е истински красива според теб?
Всички са красиви, просто никой не го вярва. Тайната на хубавата снимка е в подходящото осветление и ъгъл.

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

С какво се занимаваш през свободното си време?
По принцип работя като графичен и уеб дизайнер, фотографията е свободното ми време.

Доколко прилагаш постобработка на своите кадри? Къде е границата при употребата на фотошоп?
Зависи какво целя като краен резултат. И все пак ретушът върху самите модели не е крайно много. Основно контраст, цветове. Но не си позволявам да правя крайни манипулации от типа на онова клипче как от парче пица става модел...

Би ли живяла извън България?
Бих. Не съм сигурна дали ще открия това, което очаквам, но бих се пробвала.

Кое е следващото нещо в списъка ти, което на всяка цена искаш да снимаш?
Искам да се науча да снимам храна, изглежда ми много интересно. И повярвайте ми, като съм правила опити да аранжирам и снимам храна, все едно хващам фотоапарат за първи път...

Посочи трите си любими снимки и разкажи на нашите читатели историите зад тях.
Това е трудно... имам толкова много любими снимки, всяка една си има своята история и емоции за мен.

"Corvus Corax"

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Фотосесията беше големият ми проект за тази година. Много голяма съвместна работа с много талантливи хора. Дизайнерът е невероятната и ужасно талантлива българка "Atelier Selene de Viollet”. С нея замисляхме проекта от миналата година и снимахме чак юли месец тази година.

Доста време издирвах локация, където да направим снимките. Докато гримираха и подготвяха модела, със Selene и още едно момиче от екипа отидохме да "строим" гнездо - голямо приключение свързано с малко пребивания, неудобни обувки и влачене на гигантски сухи клони. Реалното снимане беше около 2-3 часа, имахме няколко различни аксесоара, които сменяхме, но подготовката за тези снимки беше невероятно голяма. И така месец по-късно успях да ретуширам снимките и да изкараме 5 кадъра с мечтания ми проект!

Без екипа това нямаше как да стане реалност:
Модел: Alexandra Black 
Дизайн на корсета и аксесоари: Atelier Selene de Viollet
Грим: Victoria Ivanova
Аксесоар за глава: Mirsea’s Wonderland 
Коса и строеж на гнездо:
Victoria Mitrova

Swans in the City

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова


С треньорката по модерен балет искахме да влезем в сградата, която е на фон в случая, но не успяхме... Обикаляхме 15 минути, скараха ни се, че обикаляме отвън и ни заплашиха с полиция (не знам защо беше такъв проблем да се разхождаме - и други хора минаваха, не е частна собственост). В крайна сметка никой нищо не извика, валеше дъжд, джапахме в кал (тя боса) и беше много забавна цялата ситуация. Снимките ги правихме за проекта ми Swans in the City.

Butterfly Lady

Антония Гласкова: Портрети, наситени с магия и загадъчностАнтония Гласкова

Не бих казала, че случката е смешна или нещо такова, но искам да подчертая фотосесиите си с голяма доза импровизираност. С това момиче се разбирахме от доста време за снимки с модно ориентиран привкус. В крайна сметка тя като пристигна в студиото и извади този шал, пълен с шарени пеперуди, в главата ми се роди идеята за този кадър. Всъщност всички останали аксесоари и дрехи, които бяхме донесли, не ги използвахме! Имахме ограничено време и снимахме само шала, снимките от тази сесия са ми много любими. Интересно е как човек го мисли едно, а на практика накрая може да излезе нещо коренно различно и неочаквано.

5 неща, без които не можеш и ден...
1. Мляко сутрин
2. Обичам да гледам най-различни снимки всеки ден
3. Музика
4. Обожавам анимации, не бих казала че всеки ден гледам, но ако можех – щях.
5. Приятели

Каква техника използваш?
Тяло: Nikon D800
Обективи: Nikkor 50mm f/1.8G и 85mm f/1.8G

Може да посетите промо събитието, посветено на проекта "Aspects of Color" на Антония Гласкова и Mirsea's Wonderland, който представлява календар, наситен с цветове, магия и загадъчност. За още красиви снимки и виртуални срещи с талантливи творци станете част от Jenite.bg във Facebook!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти