Спортът във вода е здраве

Физическите занимания ни карат да се чувстваме и изглеждаме отлично

Спортът във вода е здраве

"Здрав дух в здраво тяло" е сентенция, водеща началото си от далечния Древен Рим. Спортът е здраве, а ние, колкото и да сме наясно с това, често забравяме да го практикуваме.

Има болести, чието лечение е пряко свързано с определени тренировки. Най-често прилагани са водните такива, които имат свойството да третират почти всеки мускул от тялото. И не само.

Аквааеробиката оказва влияние не само на мускулите, но и на стави, сухожилия и вътрешни органи. Тренировките във вода могат да нормализират обмяната на веществата, да повишат тонуса на кръвоносните съдове и да подобрят дейността на стомашно-чревния тракт.

Хидромасажът, в комбинация с активната дейност на мускулите, ускорява движението на лимфата, изглажда кожата и загрява кръвта. Благодарение на тези три свойства, всяка жена може да се справи с най-големия си враг, а именно - целулита.

Не са нужни убийствени диети или часове във фитнеса, за да се справим с излишните килограми. Чрез водни тренировки те изчезват точно там, където е необходимо.

Аеробиката във вода е алтернативен вариант за всички хора, които не бива да се занимават с физически упражнения, заради здравословни проблеми. Разбира се, преди да се пристъпи към нея, е необходима консултация с медицинско лице.

Плуването оказва положително влияние на ставите, засегнати от артрит. Редовните тренировки намаляват риска от остеопороза с 50%. При проблеми с гръбначния стълб, отново водните упражнения са най-доброто решение, защото във водата той не е натоварен с тежестта на тялото.

Според редица изследвания, плуването намалява риска от хронични заболявания, сред които диабет II тип, инсулт и сърдечно-съдови болести. Освен това стимулира функциите на белите дробове и увеличава притока на кислород до клетките.

За финал ще споделим още една полза от водните тренировки, доказана през 2008 година. Според проучване, публикувано в International Journal of Aquatic Research and Development, плуването удължава живота.

Учените са стигнали до този извод, след като са наблюдавали различни групи спортуващи и неспортуващи хора. Оказало се, че тези, които си падат по джогинг, живеят по-малко от онези, които предпочитат да прекарват времето си във водата.

Затова не се ослушвайте, а бързо грабвайте банския и очилата и се запътвайте към най-близкия басейн. А защо не и море - сезонът вече е идеален за плажни (и здравословни) приключения.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.9
Не е посочен 25.06.2012|12:38
Страшно много обичам да плувам и смятам,че това е спортът, който е най-добрият за здравето на човека.Развива и укрепва всички мускули.
8
Не е посочен 25.06.2012|11:53
трябва да преодолееш страхът си - няма нищо страшно , дори ще разбереш колко е приятно :)
7
Не е посочен 25.06.2012|11:52
иска ми се да си имам къща със собствен басейн - всеки ден , та дори и нощ щях да си плувам
6
Не е посочен 22.06.2012|18:34
Не мога да плувам и ме е страх да се отпусна, а предполагам, че е супер удоволствие:(
5
Не е посочен 22.06.2012|16:59
Няма лошо само да си се плицикаш:) Хубаво е разбира се да се научиш да плуваш - това е най-добрия спорт за мен, по-добър от тичането!!
4
Не е посочен 22.06.2012|16:58
така, имах период в който ходех на плуване много редовно!! И зима и лято!! Тогава не знаех какво е целулит или наднормено тегло! Искам пак да започна:)
3
Не е посочен 22.06.2012|16:54
Обожавам водата и плуването, а водните спортове наиситна са най-полезни и благоприятни:)
2
Не е посочен 22.06.2012|16:24
Упражненията във вода преди всичко са изключително ефективни и за фиурата. Най-качестената гимнастика се прави именно във водна среда. Препоръчвам на всички, които имат нужда и възможност!
1
Не е посочен 22.06.2012|15:58
Обожавам водата, било под душа в басейна и разбира се най-много морската, но за съжаление съм лош плувец, и въпреки това лятото ще по спортувам, защото така или иначе имам нужда от сваляне на килограми, а определено в морето да спортуваш е най - приятно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay