Тайната за по-добра комуникация с партньора ви

Тайната за по-добра комуникация с партньора ви

Всички винаги казват, че ключът към успешното дългосрочно романтично партньорство е непрекъснатата и градивна комуникация. Но общуването не е толкова лесно, колкото звучи. Колкото и да се стараем да ги избягваме, споровете се случват. И когато това се случи, важно е да не интерпретираме ситуацията като се противопоставяме един на друг. Всъщност, по-голямото състрадание към партньора ви може да бъде ключът към по-здрави и по-щастливи отношения в семейството.

Психолози-специалисти по междуличностни отношения твърдят, че всичко се свежда до нещо, което е просто на теория, но е трудно на практика: да се опиташ да разбереш перспективата на партньора си.

Много жени са склонни да определят мъжете си като "враг", но вместо това психолозите се застъпват за по-състрадателен възглед, който взема предвид, че подобно на жените, мъжете имат чувства, които не винаги изразяват по най-правилния начин.

Добротата и състраданието често се разглеждат като признаци на слабост. Всъщност, това е съвсем различно, според запознати. Състраданието е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме. Да имаш контрол над емоциите си е много по-трудно от това да реагираш и да позволиш на гнева, импулсивността и безсилието да продължиш, но си заслужава.

Ето един пример: Вашият съпруг се прибира от работа и е видимо раздразнен, преди дори да затвори вратата. Той се ядосва неоправдано на вас, че още не сте приключили с прането, както сте обещали предварително, че ще го направите. Често домакинската работа е болният въпрос между вас двамата. Така е при много други съпружески двойки. Вие виждате това като лична атака и бързо реагирате, казвайки, че няма да се повреди, ако си прибира чорапите на място всеки ден. Той отмъщава и всичко започва от там.

Дали това, че е имал лош ден на работа го оправдава да се заяжда с вас? Не. Но всички май правим това от време на време? Да. Дали пречупваме всичко през нас, вместо да виждаме какъв е истинският проблем и да помогнем по някакъв начин на ситуацията? Въобще не.

Ами ако вместо това решите да обърнете посоката и да отговорите на неговото раздразнение не като се защитите, а като кажете: "Ей, добре ли си? Случило ли се е нещо на работното място днес? Психолозите са убедени, че може да се изненадате, че вместо спор тази индикация за съчувствие и откритост помага на партньора ви да се измъкне и ви позволи да обсъдите истинския източник на неговото безсилие. Вместо разговора, завършващ с това, че се чувствате нападнати и наранени, достигате до място на по-голяма интимност и разбиране.

Ако виждате себе си като участник в спор, тогава ще реагирате, опитвайки се да съответствате на енергията на другия човек и само да засилите неприятната ситуация допълнително, казват запознати. Ако възприемате себе си като създател, като човек, който може да измести разговора, да успокои емоциите и да прекрати битката, ще се покажете по начин, който може да разкрие различна страна на другия човек.

Отношенията в едно семейство определено не са най-лесното нещо, но те трябва да се обграждат с много внимание, любов и разбиране. Вие сте заедно, за да преодолявате трудностите, а не да създавате нови.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay